Nem volt nagy húsvéti készülődés nálunk az idén. Még a kis húsvéti
díszeinket sem szedtük elő. Nagyon friss és mély még a seb, amit Drága
Párom elvesztése okozott. Egyre csak azon töröm a fejem, hogy hogy nem
haltam ott azonnal bele a bánatba én is, amikor az Ő drága, örökké
értünk dobogó szíve megállt??
A gyerekek, a családtagok és az ismerősök mind biztatnak, hogy az
életnek menni kell tovább... de olyan nehéz NÉLKÜLE!! Az első húsvét,
amikor nem locsol meg a Drágám. Mert ha a fiúk már el-el felejtkeztek is
róla, Ő soha. Nem voltam soha híve a locsolkodásnak, de Tőle, Tőlük
mindig jól esett.
Az idén még több fogásos húsvéti menü se volt nálunk.
Egy citromos-tárkonyos birkaraguleves volt az első fogás, ahogy azt eredetileg terveztem is. A második fogás pedig hagyományos birkapörkölt volt főtt burgonyával és savanyúsággal. Ennyi.
A birkaraguleves hozzávalói:
60 dkg birka csont (gerinc, nyak, comb csontok vegyesen), 1 kis fej
felaprított hagyma, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér, fél
zellergumó, egy darabka paszternák - minden tisztítva, darabokra vágva,
petrezselyem és zeller zöldje vegyesen csokorba kötve , annyi víz, ami
az 5,8 literes Zepter fazék jelöléséig ért (kb. 2,8 liter), 2 fehér műa.
kanál ételízesítő, 1 csapott fehér kanál só, 1-2 csipet őrölt bors, 2+2
csipet szárított tárkony, fél citrom szeletelve, 1,5 evőkanál rétes
liszt, 2-3 evőkanál tejföl, kb. 1 dl 30 %-os tejszín, kevés hideg víz, 3
félmarék 8 tojásos csigatészta
A megmosott birkacsontokat a zöldségekkel, vízzel és fűszerekkel főni
tettem Zepter gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után 35 percig főztem
takarékon, aztán hagytam visszaesni a főzőpálcát, kinyitottam a
fazekat, kiemeltem a kis kosárkával a zöldségeket és húsokat, majd a
levest fél felkarikázott citrom hozzáadásával újra felforraltam.
Habarást turmixoltam tejfölből, tejszínből, lisztből és hideg vízből,
azzal sűrítettem. További két csipet szárított tárkonnyal erősítettem a
tárkonyost ízt, majd belefőztem 3 félmaréknyi csigatésztát. 10-12 perc
főzés után elkészült a finom citromos-tárkonyos raguleves.
A birkapörköltet is szokásos módon főztem, a mostani pörkölt hozzávalói:
2 fej hagyma felaprítva, 2 teáskanál kókuszzsír (vagy olaj), 3-4 kis
gerezd fokhagyma középső csírája nélkül felaprítva, 1 lecsópaprika, 1
hegyes-erős paprika, 1 paradicsom, 1,2 kg tisztított, felkockázott birka
színhús, 1 fehér műa. kanál só, kevés őrölt kömény, 2-3 fehér kanál
fűszerpaprika, kevés csípős piros arany, kb. 1,5-2 dl víz.
Az elkészített pörkölt alapra rátettem a húst, megvártam míg
kifehéredik, sóztam, fűszereztem, kevés vízzel felengedtem és takarékon
főztem normál módon, míg a gyorsfőző fedő foglalt volt a levesen. Amikor
szabadult gyorsan elmostam, szárazra töröltem és átraktam a pörköltre.
Erős tűzön felforraltam, majd szokásos jezések után a hőt mérsékelve 25
percig főztem. Akkor visszahűtöttem és már ehettünk is
A köret:
Néhány szem hópehely burgonya tisztítva, megmosva, kockára vágva, kevés víz és só hozzáadásával megfőzve.
A savanyúság: csemege uborka vagy ecetes almapaprika
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése