2015. április 11., szombat

Leves és sült malac lapockából

Egy szép malac lapockát sikerült találnom a füstölt köröm mellett az új hentesnél, ahová húsvét előtt tévedtem be először. Akkor birkahúst sikerült ott vennem. Valószínű törzsvásárló leszek, mert gyönyörű az áruja és a Mars téri piac húsárusaihoz képest sokkal megfizethetőbbek az árai is. 
A bőrös malac lapockát-csülköt kicsontoztam, a sovány húsrészekből tettem félre egy keveset levesnek, a többit vastagabb szeletekre vágtam és szokásos sertéssült fűszeremmel befűszerezve, sütőpapírral bélelt tepsiben alufóliával letakarva sütöttem addig míg megpuhult, utána magasabb hőfokon megpirítottam a húsokat. Közben a köret is megsült a légkeveréses sütőben, szintén sütőpapírral bélelt tepsiben. A sütőpapírt megolajoztam kicsit, aztán vastagabbra szelt 2 jó nagy fej hagymát terítettem a tepsi aljára, arra a krumplikarikák következtek. A krumplit is megfűszereztem a fentebb már említett fűszerkeverékkel, kevés olajjal meglöttyentettem és elkevertem, de úgy, hogy a hagymakarikák alul maradjanak. Sülés közben már nem nyúltam a krumplihoz, csak a húst fordítottam meg 1x-2x, hogy körben szép piros legyen.
 A levesbe ezek kerültek most:
1-2 evőkanál olaj, fél kis fej hagyma felaprítva, kb. 25-30 dkg malac lapocka felkockázva, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér vastagabb karikákra vágva, 1/3 zellergumó feldarabolva, 1 kis csokor petrezselyem-zeller zöld, egy kis darab zöldpaprika, 2 liter forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, pici őrölt kömény, pici frissen őrölt bors, kevés fokhagyma granulátum, 3 kis félmarék 8 tojásos gyermelyi apró masni tészta. 
Az összevágott hagymát, húst, zöldségeket pici olajon addig dinszteltem, míg a hús kifehéredett. Akkor felöntöttem forró vízzel, megvártam amíg felforrt, közben többször lehaboztam. Amikor minden habját sikerült eltávolítani fűszereztem, majd lezártam a Zepter gyorsfőző fedővel. Pillanatok alatt elérte a szokásos jelzéseket (főzőpálca kiugrása és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése), ekkor takarékra vettem (1/12) és 15 percig főztem. Akkor hagytam magától visszaesni a főzőpálcát. Kinyitottam a fazekat, kidobtam a levesből a petrezselyemzöldet és zöldpaprika darabot, újra felforraltam a levest és beleraktam a tésztát. Visszatettem a gyorsfőző fedőt - de nem zártam le, a tűzhelyet viszont igen. Úgy hagytam még állni a levest kb 10 percig, akkorra megfőtt a tészta is a levesben. Én nem bírtam ebédelni, mert nagyon jól laktam a délben elfogyasztott kocsonyával, ezért most megkértem Legkisebbikemet, hogy az Ő tányérját fotózhassam le.
A leveses:
 És a kitálalt sült a tepsis krumplival-hagymával:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése