Egy szép malac lapockát sikerült találnom a füstölt köröm mellett az új
hentesnél, ahová húsvét előtt tévedtem be először. Akkor birkahúst
sikerült ott vennem. Valószínű törzsvásárló leszek, mert gyönyörű az
áruja és a Mars téri piac húsárusaihoz képest sokkal megfizethetőbbek az
árai is.
A bőrös malac lapockát-csülköt kicsontoztam, a sovány húsrészekből
tettem félre egy keveset levesnek, a többit vastagabb szeletekre vágtam
és szokásos sertéssült fűszeremmel
befűszerezve, sütőpapírral bélelt tepsiben alufóliával letakarva
sütöttem addig míg megpuhult, utána magasabb hőfokon megpirítottam a
húsokat. Közben a köret is megsült a légkeveréses sütőben, szintén
sütőpapírral bélelt tepsiben. A sütőpapírt megolajoztam kicsit, aztán
vastagabbra szelt 2 jó nagy fej hagymát terítettem a tepsi aljára, arra a
krumplikarikák következtek. A krumplit is megfűszereztem a fentebb már
említett fűszerkeverékkel, kevés olajjal meglöttyentettem és elkevertem,
de úgy, hogy a hagymakarikák alul maradjanak. Sülés közben már nem
nyúltam a krumplihoz, csak a húst fordítottam meg 1x-2x, hogy körben
szép piros legyen.
A levesbe ezek kerültek most:
1-2 evőkanál olaj, fél kis fej hagyma felaprítva, kb. 25-30 dkg malac
lapocka felkockázva, 1-1 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér vastagabb
karikákra vágva, 1/3 zellergumó feldarabolva, 1 kis csokor
petrezselyem-zeller zöld, egy kis darab zöldpaprika, 2 liter forró víz,
ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, pici őrölt kömény, pici frissen
őrölt bors, kevés fokhagyma granulátum, 3 kis félmarék 8 tojásos
gyermelyi apró masni tészta.
Az összevágott hagymát, húst, zöldségeket pici olajon addig dinszteltem,
míg a hús kifehéredett. Akkor felöntöttem forró vízzel, megvártam amíg
felforrt, közben többször lehaboztam. Amikor minden habját sikerült
eltávolítani fűszereztem, majd lezártam a Zepter gyorsfőző fedővel.
Pillanatok alatt elérte a szokásos jelzéseket (főzőpálca kiugrása és
termosztát mutatójának zöld mező feléig érése), ekkor takarékra vettem
(1/12) és 15 percig főztem. Akkor hagytam magától visszaesni a
főzőpálcát. Kinyitottam a fazekat, kidobtam a levesből a
petrezselyemzöldet és zöldpaprika darabot, újra felforraltam a levest és
beleraktam a tésztát. Visszatettem a gyorsfőző fedőt - de nem zártam
le, a tűzhelyet viszont igen. Úgy hagytam még állni a levest kb 10
percig, akkorra megfőtt a tészta is a levesben. Én nem bírtam ebédelni,
mert nagyon jól laktam a délben elfogyasztott kocsonyával, ezért most
megkértem Legkisebbikemet, hogy az Ő tányérját fotózhassam le.
A leveses:
És a kitálalt sült a tepsis krumplival-hagymával:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése