Véletlenül az RTL Klubra vettem a tv-t, ahol a konyhafőnök című műsor
ment. Már épp a vége felé járt a műsor. Felháborítónak tartottam, hogy
úgy kritizálták a versenyzők főztjét, mintha mindenki felett állnának.
Szerintem a magyar emberek többsége ehetetlennek tartja azt a fajta főző
"művészetet", ahogy azok a "bizonyos mesterszakácsok" főznek, akik
olyan - szinte nyers - ételeket tálalnak, amit egy ügyes állatorvos még
fel tudna éleszteni. A magyarok inkább a jól átfőtt-átsült ételeket
szeretik, a véres hús inkább gusztustalan számu(n)kra, nem úgy, mint a
Michelin csillagos séfek konyhájában. A MAGYAROK többségének szerintem
egészséges paraszti gyomra van, ami a nyers húst nem veszi be. Főleg,
hogy nem engedhetjük meg magunknak a drága bélszínt, inkább az olcsó
húsrészekből próbálunk "csodát" tenni.
A másik, ami ebben a műsorban "csípte a szemem" a párbaj, a "Croqe
monsieur" készítése. A MAGYAR KONYHÁNAK mi köze az "eredeti francia
pirítóshoz", meg a besamel mártáshoz. Idestova 55 éves vagyok, de SOHA
ÉLETEMBEN NEM KÉSZÍTETTEM BESAMEL MÁRTÁST. A mai világban, ahol az
egészséges életmód a világ fő vesszőparipája mit keres egy olyan mártás,
ami vajból, lisztből és tejből áll???? A besamel mártás kiváltására
tejföl és tojás összeturmixolt elegyét használom, ami csodásan összefog
bármit, liszt nélkül. Ha lisztet akarok enni, akkor tésztát főzök.
Lehet, hogy én vagyok hülye???
Én nem nézem a műsort, de a hozzászólásoddal egyetértek. A besamelmártás kivételével. Én a lasagne-t azzal csinálom, a Dubarry szelethez is, no meg a jó kis finom sajtszószhoz is :) de a véres húsokat én is a szakács fejéhez vágnám :)
VálaszTörlésEz a besamel mártás kérdés biztos annak is függvénye, ki mit hozott otthonról. Én tényleg szegény munkás-paraszt családból származom, ahol Anyukám soha nem főzött besamel mártást, meg olyan ételeket sem, amihez kellett volna. Így ez nálam is kimaradt. Lasagne-t sem főztem soha, mert amikor nekifognék, fejtörést okoz, hogy a tésztalapokat meg kell-e előre főzni, vagy úgy szárazon kell a tepsibe tenni. A Dubarry szeletre is inkább egy kis tejfölt meg sajtot tettem. Sajtszószt csináltam már, lehet, hogy annak valami besamel féle volt az alapja??? Már nem is emlékszem, vissza kellene néznem a blogban.
TörlésA véres húsokat leginkább elkerülném, amilyen szörnyűségeket látni a tévében, olyan élősködőkről, amik a nyers húsban laknak, aztán ha az ember megeszi, akár halálos betegséget is okoznak.