2013. december 26., csütörtök

A karácsony előtti napok néhány étele ketchupos-fűszeres pulykaszárnyközép, villámspagetti

Az elmúlt időszak ugyanúgy telt mint máskor karácsony előtt, én is készültem a karácsonyra, terveket szövögettem, hogy mi mindent fogok készíteni, bevásároltam, takarítottam, és vendégeket is vártam. Már szombaton elkezdtük az ünneplést, Legkisebbikem névnapjával. Igaz, csak vacsorát készítettem, mert napközben még lótottunk-futottunk. Legkisebbikem kívánságára egy hatalmas tál rántott sajtot sütöttem, Apa kedvére néhány szelet rántott húst is, ezekhez sültkrumplit és majonézt tálaltam. Előtte volt finom húsleves cérnametélttel, nekem az volt a nap fénypontja. Fénykép ezekről az ételekről nem készült, mostanában valahogy kimarad a fényképezés. Csak evés után jut eszembe, hogy hoppá, már megint nem fotóztam...
Vasárnapra - mivel előző nap főztem egy nagy fazékkal - nem kellett levest főznöm, csak 6 jókora ketchupos-füszeres pulykaszárnyközepet sütöttem, amihez a változatosság kedvéért krumplipüré készült.
Hozzávalók: 6 pulykaszárnyközép, 6 evőkanál csípős ketchup, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1-1 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1-1 csapott kávéskanál szárított rozmaring, oregánó és bazsalikom, 2 kávéskanál só, a húsok tetejére 1-1 ágacska friss kakukkfű.
A páchoz jól összekevertem a ketchuppal a fűszereket, majd alaposan bedörzsöltem a megtisztított, megmosott húsokat, kicsit állni hagytam, aztán alufóliával lefedve sütöttem 1,5 óráig 180 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőben, majd a fóliát eltávolítva további 15-20 perc alatt 200 fokon megpirítottam.
Melegen is isteni volt, de hidegen kenyérrel, csípős zöldpaprikával és paradicsommal még jobban esett. 
Hétfőn még mindig volt leves,  és mivel rengeteg dolgom volt, kitaláltam, hogy villámspagettit készítek. Nem akartam külön tésztaszósz készítéssel bíbelődni, ezért a spagetti főzővizébe tettem az olaszos fűszereket, kicsit több olajat, sót , ebben a fűszeres lében főztem meg a spagettit, amit aztán már csak reszelt parmezánnal szórtunk meg és kész is volt, kb. 10-12 perc alatt. 
A villámspagetti hozzávalói: 40 dkg tojás nélküli spagetti, 8 dl forró víz, 1 csapottabb fehér kanál só, 2 löttyintésnyi olaj, 1-1 kávéskanál fokhagyma granulátum, chilipor, oregano, bazsalikom, petrezselyemlevél, 1/3 kávéskanál kakukkfű, parmezán, vagy egyéb reszelt sajt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése