2013. december 17., kedd

Gulyásleves (ököruszály pörkölt maradékból), kéksajtos-gombás fusilli

A vasárnapi ököruszály pörköltben maradt még 4 kisebb husi, meg egy jó adag sűrű szaft. Hármunknak már kevés lett volna, mégis úgy szerettem volna, hogy mindhárman tudjunk belőle ebédelni. Kézenfekvő volt, hogy át kell alakítani, mégpedig gulyáslevessé, amit mindannyian imádunk. Krumplit, sárgarépát, petrezselyemgyökeret tisztítottam-daraboltam, aztán sóval-ételízesítővel ízesített vízben puhára főztem. Amíg főtt, leszedtem a húst a csontokról és apróra vágtam. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntöttem a szaftot és a felaprózott húst, jól összeforraltam és máris elkészült a finom, tartalmas gulyásleves. 
Második fogásnak kéksajtos-gombás mártást készítettem a tésztára, csak magamnak mert a család többi tagja sem a gombát, sem a kéksajtot nem szereti, így ők sajtos-tejfölös tésztát ehettek a leves után. A mártást  15-20 dkg tisztított-szeletelt gombából, kb. 5 dkg kéksajt maradékból, fél kis fej egészen apróra vágott lila hagymából, készítettem fél evőkanálnyi vajjal, kb. 1 dl tejszínnel és 4 evőkanál tejföllel, sóval-borssal, szárított petrezselyemzölddel fűszerezve. Amikor elkészült kicsit összesütöttem néhány szedőkanál frissen főzött fusillivel. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése