Az idén visszatértünk a régi jól bevált gyakorlathoz, Szüleinket hívtuk meg Szentesti vacsorára, de most Legkisebbikem Barátnője is velünk vacsorázott, így heten voltunk.
Hagyományos menüsort hoztam össze, az első fogás passzírozott alaplével készült filézett pontyhalászlé volt tejjel és ikrával
(mindenki szerint nagyon jól sikerült, jó sűrű volt a lé is, és finom
volt a hal is. Úgy sikerült kifiléznem, hogy egy darab szálka sem került
elő belőle, ami nagyon boldoggá tett.)
A második fogás rántott pontyfilé és rántott csirkemell volt petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.
Ennyi. Utána kóstoltuk az előző bejegyzésben említett citromvarázst,
amit Legkisebbikem Barátnője hozott, illetve mindenki válogathatott a
sokféle sütemény közül.
Vacsi után leszedtem az asztalt, beindítottam a mosogatógépet, aztán
Anyukámmal félrevonultunk a nappaliba, hogy a többiek nyugodtan
kártyázhassanak. Drága kis Unokám többször felhívott az este folyamán,
aminek persze nagyon örültem :)!!
Karácsony első napján is heten voltunk, Férjem Anyukája, Legnagyobbikom és Legkisebbikem a Barátnőikkel, Apa meg én.
Első fogás tyúkhúsleves, zöldséggel, eperszalag tésztával, utána kétféle második fogás.
Az egyik tyúkpörkölt lebőrözött, kicsontozott, kockára vágott tyúk felső combokból teljesen hagyományos módon, amihez szarvacska tésztát főztem, és csemege uborkát tálaltam.
A másik második fogás egyik része két bőrös pulyka felső combból készült,
amikből szintén kiszedtem a csontot így a hús külsejét és belsejét is
be tudtam fűszerezni sóval, fokhagyma granulátummal, őrölt borssal,
chiliporral, rozmaringgal és kakukkfűvel. Aztán összehajtottam, mintha
egyben lenne, két sütőzacskóba húztam és puhára sütöttem kb. 90-100 perc
alatt 180-200 fokos sütőben.A végén a sütőzacskót kivágtam és
megpirítottam a combokat. Némi pihentetés után felszeletelve tálaltam,
az alatta lévő szaftot külön edényben kínáltam a sült mellé.
Másik része fél kiló megtisztított, apróra vágott pulykamájból készült töltelék volt a húshoz hasonló fűszerezéssel, amit kerámia tálban sütöttem meg.
Hozzávalók: 1/2 kiló pulykamáj, néhány szelet szikkadt kenyér,
víz az áztatáshoz (kicsavarás után 1/2 kg volt a kenyérmassza), 2 púpos
fehér kanál ételízesítő, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1
kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 csapott kávéskanál rozmaring és
kakukkfű, 1-2 kávéskanál szárított petrezselyemzöld, 1 nyers tojás, pici
olaj az edény kikenéséhez.
A masszát jól összedolgoztam és kiolajozott tálban lefedés nélkül pirosra sütöttem.
A sültek mellé hagymás krumplit, csemege céklát és csemege uborkát kínáltam.
Az ebéd után lazítottunk egy keveset, aztán gesztenyepürét készítettem sok habbal.
Ma, karácsony másnapján nem főztem, felforraltam a halászlét, a húslevest, a leves után pedig mindenki válogathatott a sok megmaradt finomság közül.
Kép sajna egyik ételről sem készült, mert el voltam foglalva a
sütéssel-főzéssel-tálalással, aztán a családdal, evéssel és mindig csak
utólag jutott eszembe, hogy már megint nem fotóztam... :(
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése