Fél kiló sovány (7 % zsírtartalmú!!) darált sertéshúsból kellett ma
gazdálkodnom az ebédkészítésnél. Tegnapra vettem, de másképp alakult a
nap, hát mára maradt. Nehezítette a dolgomat, hogy a darált hús
Legkisebbikemnél felkerült a "nem szeretem listára" a gomba, a máj, a
velő, a hal, a zöldségek és ki tudja még mi mellé. Persze csak bizonyos
formában. Mert fasírtnak, töltött káposztának, sült kolbásznak,
hamburgernek, csevapnak megeszi, de pl. bolognai raguban, vagy chiliben
nem. Ki érti ezt???? Végül kigondoltam: apró fűszeres gombóckákat
formáltam a húsból, amit aztán kevés olíva olajon megsütöttem, kissé
csípős paradicsommártást "varázsoltam" köré :), aztán spagettivel
tálaltam. Isten bizony mondom, finom lett :)!!
Hozzávalók:
A húsgombóckákhoz: 0,5 kg darált sertéshús, 1 csapott fehér
kanál só, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1/2-1/2 kávéskanál őrölt
bors és chilipor, 1-1 kávéskanál szárított bazsalilom és oregano, pici
csipet rozmaring, kevés olíva olaj a sütéshez.
A paradicsommártáshoz: fél fej egészen apróra vagdalt
vöröshagyma, 8 dl - 1 liter 100 %-os paradicsomlé, fehér kanál hegynyi
só fél-fél kávéskanál őrölt bors és chilipor, 1-1 kávéskanál szárított
bazsalikom és oregano, néhány csepp folyékony édesítőszer
A spagettihez: 1,1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olíva olaj, 50 dkg durum spagetti
A tálaláshoz: reszelt sajt, friss bazsalikomlevél (de akár mindkettő elhagyható)
Először a húsgombóckákat készítettem el egészen egyszerűen, csak jól
összekevertem a húst a fűszerekkel, aztán egy tányérra raktam a
gombócokat, és amikor forró volt a serpenyő, kevés olaj hozzáadásával
egyszerre körbepirítottam mindet.
Amikor már szépen megpirultak a gombóckák hozzájuk adtam fél fej apróra
vágott hagymát, hagytam kicsit megdinsztelődni, aztán felöntöttem
paradicsomlével. Beletettem a fűszereket, majd forrás után a hőt
mérsékelve kb. 15-20 perc alatt készre főztem.
A Zepter módszerrel készült spagettivel és bolti reszelt parmezánnal tálaltam.
"Kisfiam" félve kezdett az evésbe, de az első falatok után
megállapította, hogy "ez k.... jó" és bedörgölt egy jó nagy tányérral,
aztán még repetázott is belőle :)!!
Csak még egy pár szó a tegnapról. Teljesen el voltam havazva munkával, ezért nem tudtam főzni. De enni azért csak kell, hát kipróbáltam a Foodpandát. Érdemes szétnézni Náluk, mert sok étterem kínálatából lehet választani, nemcsak pizzát lehet rendelni. Mi pl. a szerb konyha remekeit kóstoltuk meg, és bátran állíthatom, hogy nem csalódtunk :)!
Igen kívánatos ez a kis húsgombóckád ezzel a tésztával, nagyon finom lehet!
VálaszTörlésKöszi Éva! Tényleg finom volt, mind el is fogyott :)!!
VálaszTörlés