2013. december 6., péntek

Panettone :(

Közeleg a karácsony, én is tervezgetem a karácsonyi menüt és azt, hogy mit fogok sütni. Szebbnél szebb és finomabbnál finomabb sütik készülnek és kerülnek fel a blogokra, ami engem is sütésre késztet. Az évek óta tervezett panettone megsütését tűztem ki célul. Találtam is egy jónak tűnő receptet Bio-Ritmusnál. Volt is itthon minden hozzávaló, hát nekiláttam. 
A recept szerinti hozzávalók: 50 dkg (finom)liszt, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 10 dkg cukor, 6 tojás sárgája, 1 csomag élesztő (én instantot használtam), összesen 15 dkg kandírozott gyümölcs és mazsola + én még tettem hozzá 1 csomag vaníliás cukrot. 
Úgy készítettem, ahogy Ritmusnál olvastam, először a nedves hozzávalókat kevertem el, aztán a szárazakat, majd elvegyítettem. Igaz nekem nincs kenyérsütő gépem, ezért kézi habverő dagasztó karjával dolgoztam össze a hozzávalókat.
kelesztés előtt
Aztán duplájára kelesztettem, és kivajazott üvegtálban sütöttem meg, mert kuglóf formám sincs. 170 fokon, légkeverésen 40-45 perc alatt. Tűpróbát csináltam, és jónak tűnt. De az egész olyan semmilyen volt. Leginkább egy formátlan cipóra hasonlított.

Aztán mikor fölvágtam, hát abban sem volt sok örömöm. Teljes csalódásnak éreztem az egészet. A belseje sem olyan szép légiesnek látszott, mint amit régebben boltban vettem, és a héja is túl vastagnak tűnt. Megkóstoltuk, és végül is ízre nem volt rossz, főleg miután házi baracklekvárral megkentük.
Kudarcnak éreztem a próbálkozásomat. Persze nekem egy kudarc nem elég egy napra, ezért még egyszer megpróbáltam úgy, hogy a tojás sárgáját habosra kevertem a cukorral, majd a vajjal, úgy dolgoztam össze a többi hozzávalóval. Megint kelesztés, aztán sütés.... és a végén még egy bodag!! Úgy kell nekem!! Szomorú vagyok, és az idei évre letettem a további panettone kísérletekről. 
Karácsonyra viszont szeretnék igazi angol karácsonyi pudingot készíteni. Remélem az jobban sikerül. Lesz összehasonlítási alap is, mert hoztunk egy igazi karácsonyi pudingot Angliából. Kíváncsian várom, hogy melyik lesz a jobb, és remélem nem sülök fel azzal is, mint a panettonéval :(.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése