2013. december 5., csütörtök

Zöldbabos "birkagulyás", kolbászos-sonkás pizzás csiga

A héten igyekeztem felhasználni a mélyhűtőben lapuló készételeket, hogy legyen hely a karácsonyi előkészületekhez. Egyik alkalommal a Mama szülinapjáról maradt nagyobb tál birkapörkölt került sorra, amihez csak friss krumplit főztem. Másnap még mindig volt egy kis tállal a pörköltből, kevés hús szafttal, de ezt sem akartam kidobni, mert nagyon finom volt, ezért átalakítottam zöldbabos "birkagulyássá", a palóc gulyás mintájára, szinte ugyanannyi hozzávalóval, csak azzal a különbséggel, hogy először a zöldségeket főztem meg levesnek, és amikor puhák voltak, hozzáöntöttem a birkapörkölt maradékát. Tejfölös habarással behabartam, jól kiforraltam és kész. Isteni finom volt, máskor is készítek ilyet, ha marad ki némi birkapörköltem :)!!
A második fogáshoz, a kolbászos-sonkás pizzás csigához is maradékot használtam fel, az előző napi pörkölt kimaradt köretét, a főtt krumplit. Pici főzővíz volt alatta, meglangyosítottam, majd összemixeltem krumplipürévé, ami 85 dkg volt. Annyi finom és rétes lisztet tettem hozzá, amivel jól dagasztható tészta lett belőle. Persze kellett még bele 2 csomag instant élesztő is, mert több, mint fél kiló lisztet vett föl, és kellett bele egy-két löttyintésnyi olaj is. Sót nem raktam hozzá, mert a krumpli sós volt. Aztán megkelesztettem, kinyújtottam, megkentem Combino bazsalikomos tésztaszósszal, megszórtam pizza fűszerkeverékkel, apróra vágott sertéssonkával és csípős kolbásszal, felcsavartam,  kb. 2,5 cm-es darabokra vágtam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, megszórtam durvára reszelt sajttal és 170 fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem, amíg  ilyen szép lett :). 18 db lett ebből a tésztamennyiségből. Ez is finom nagyon finom volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése