A héten igyekeztem felhasználni a mélyhűtőben lapuló készételeket, hogy
legyen hely a karácsonyi előkészületekhez. Egyik alkalommal a Mama
szülinapjáról maradt nagyobb tál birkapörkölt került sorra, amihez csak
friss krumplit főztem. Másnap még mindig volt egy kis tállal a
pörköltből, kevés hús szafttal, de ezt sem akartam kidobni, mert nagyon
finom volt, ezért átalakítottam zöldbabos "birkagulyássá", a palóc gulyás
mintájára, szinte ugyanannyi hozzávalóval, csak azzal a különbséggel,
hogy először a zöldségeket főztem meg levesnek, és amikor puhák voltak,
hozzáöntöttem a birkapörkölt maradékát. Tejfölös habarással behabartam,
jól kiforraltam és kész. Isteni finom volt, máskor is készítek ilyet, ha
marad ki némi birkapörköltem :)!!
A második fogáshoz, a kolbászos-sonkás pizzás csigához is
maradékot használtam fel, az előző napi pörkölt kimaradt köretét, a főtt
krumplit. Pici főzővíz volt alatta, meglangyosítottam, majd
összemixeltem krumplipürévé, ami 85 dkg volt. Annyi finom és rétes
lisztet tettem hozzá, amivel jól dagasztható tészta lett belőle. Persze
kellett még bele 2 csomag instant élesztő is, mert több, mint fél kiló
lisztet vett föl, és kellett bele egy-két löttyintésnyi olaj is. Sót nem
raktam hozzá, mert a krumpli sós volt. Aztán megkelesztettem,
kinyújtottam, megkentem Combino bazsalikomos tésztaszósszal, megszórtam
pizza fűszerkeverékkel, apróra vágott sertéssonkával és csípős
kolbásszal, felcsavartam, kb. 2,5 cm-es darabokra vágtam, sütőpapírral
bélelt tepsire sorakoztattam, megszórtam durvára reszelt sajttal és 170
fokra előmelegített légkeveréses sütőben sütöttem, amíg ilyen szép lett
:). 18 db lett ebből a tésztamennyiségből. Ez is finom nagyon finom
volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése