Olyan sokat gondolkoztam, hogy mi legyen Apuci névnapi vacsorája, ami
finom, mindenki szereti, de mégsem túl nehéz. Végül a kínai mellett
döntöttem. A csirkemellet szecsuáni módra készítettem el, már régen
használt recept fejből felidézése után. Lehet, hogy nem pont olyan, de
kísértetiesen hasonlított. Újdonság volt, hogy oldalast is megpróbáltam
kínai ízvilágúvá tenni, és és szerencsére családom szerint is nagyon
finom lett. Hogy még több zöldséget csempésszek a menüsorba, egy jókora
kínai kel 2/3-át is felszeleteltem, és úgy mint a sima párolt káposztát
elkészítettem, kevés sóval, ecettel, őrölt borssal és chiliporral,
nagyon rövid ideig párolva. Ízre teljesen olyan volt, mint a párolt
káposzta, csak állagra kissé puhább, selymesebb, nem olyan "sprőd", mint
a sima káposzta.
Először az oldalasról.
Hozzávalók: kb. 70-80 dkg csontról leszedett, kövérebb
részektől megtisztított oldalashús egyenlő - kb falatnyi darabokra
vágva, 2 evőkanál csípős ketchup, 2 evőkanál chiliszósz, 2 evőkanál
szójaszósz, 1 evőkanál méz, 2 kávéskanálnyi fokhagyma granulátum, 2 nagy
csipet só, 2-3 gerezd friss fokhagyma, fél kaliforniai paprika, 1,5
hegyes erős paprika, 3 szál újhagyma, fél szál póréhagyma
Az oldalasból soványabb húsdarabokat vágtam le, amit kb. egyforma
darabokra vágtam, annyit, ami a közepes tepsim alját éppen beborította.
(A csontos és kövérebb darabokat hagyományosan, sertéssült
fűszerkeverékemmel befűszerezve sütöttem meg egy másik tepsiben,
ugyancsak alufóliával letakarva.) A kínais oldalashoz egy
chilis-mézes-szójaszószos pácot készítettem, amivel a húsokat alaposan
átforgattam, de idő hiányában csak pár percig hagytam állni, aztán
alufóliával lefedve 160 fokra állított légkeveréses sütőben kb. 1 óráig
sütöttem, akkor megnéztem, hogy eléggé megpuhult-e a hús. Elég puha
volt, ezért megszórtam friss összevágott fokhagymával, újhagymával,
póréval, csíkozott kaliforniai és hegyes erős paprikával, újra
lefóliáztam, és tovább sütöttem még vagy fél órán át. Utána levettem a
fóliát és kissé megpirítottam a húst.
A szecsuáni csirkemell leírása nagyon hasonlít a szecsuáni sertés leírására, ami ITT található.
Most 1,2 kg csirkemellfilét sikerült vennem, megtisztítottam a zsíros részektől és csíkokra vágtam. A húscsíkok bepácolására használtam 5-5 evőkanál szójaszószt, keményítőt és száraz fehérbort. A pácban legalább fél-háromnegyed órát állt, amíg odatettem főni a rizst és összevágtam a zöldségeket.
(Összesen egy legalább negyven centis póréhagymát, 1 csomag újhagymát
[7 db volt benne}, 5 hegyes erős paprikát, 1 nagy piros kaliforniai
paprikát és egy hatalmas fej fokhagymát - ezek egy részét az oldalashoz
használtam, a többit a szecsuáni csirkéhez.)
A bepácolt csirkemellcsíkokat felforrósított serpenyőben, pici olajon
sütöttem meg, amibe a sütés előtt őrölt feketeborsot szóram szecsuáni
bors híján - 3 részletben, adagonként pár perc alatt. Amikor megsültek a
húsadagok, mindig tányérra szedtem őket. A húsok után a zöldségek
kerültek a serpenyőbe, amikor már azok is roppanósra sültek,
visszaraktam a húst, alaposan elkevertem a zöldségekkel, tettem rá jó
pár kanál szójaszószt, chiliszószt és száraz fehér bort, 2-3 evőkanál
vizet és összeforraltam. Főtt rizzsel és párolt kínai káposztával isteni
vacsora lett :)!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése