Avagy marhafarok pörkölt. Párom álmodta meg ezt az ételt, amikor egyszer
ököruszálylevest főztem. A főtt hús eszegetése közben kifejtette, hogy
szerinte a farok a marha legfinomabb része, biztosan isteni lenne
pörköltnek, főzzek olyat is valamikor. Most végre kaptam szép
marhafarkat, ráadásul a hentes olyan aranyos volt, hogy fel is darabolta
nekem mindkét farkat késsel, a porcok között elvágva a húst, így
teljesen szilánkmentes alapanyagot kaptam. Már csak le kellett
hártyázni, eltávolítani a felesleges faggyús-zsíros részeket megmosni,
és kezdődhetett a főzés.
Hozzávalók: 2 db marhafarok (2,6 kg), 2 hatalmas fej hagyma
apróra vágva, 2 fél hegyes erős paprika erősebbik - magház felöli része
-, 1 paradicsom nyolcadolva, kevés olaj, 1,5 fehér kanál só, 1-1
kávéskanál őrölt kömény és fokhagyma granulátum, 2 kávéskanál chilipor,
3-4 fehér kanál fűszerpaprika, 5-6 dl forró víz.
Ugyanúgy indítottam, mint minden pörköltet. Az 5,8 literes Zepter
fazekamban hagymát dinszteltem kevés olajon, aztán rádobtam a
zöldpaprika darabkákat, paradicsomot, majd az összevágott, megtisztított
marhafarkat. Fűszereztem, alaposan elkevertem, felöntöttem forró
vízzel, a fazekat lezártam és erős tűznél felforraltam, majd szokásos
jelzések után először 45 percig főztem gyorsfőző fedővel. Kiengedtem a
gőzt és megnéztem, de nem volt még elég puha a hús, ezért visszazártam,
és szokásos jelzések után további 15 percig főztem, akkorra már puha
lett.
Sós vízben főtt krumplival és savanyú paprikával tálaltam. Jól gondolta Apa, hogy ebből finom kaja lesz, tényleg az lett :)!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése