2012. július 26., csütörtök

Újra halvacsora pontyból és harcsából







Hosszúnak tűnő halmentes időszak után Legnagyobbikom végre két halat hozott ma haza. Egy két és fél kilós harcsát, és egy három kilós gyönyörű pontyot. Már napok óta drukkolok, hogy ponty akadjon végre a horgára, mert karácsony óta nem ettünk pontyot, (vagy legalábbis nem emlékszem rá), de már nagyon rá voltam éhezve. A kétféle halat Legnagyobbikom meg is tisztította, nekem már csak a filézés és további feldolgozás volt hátra. Úgy osztottam a halfiléket, hogy egy finom vegyes halászlé és paprikás lisztben sült hal is kerüljön az asztalra. Íme a két gyönyörűség, alaposan lelógott mindkettő a tálcáról:







 A halakat először lebontottam a gerincükről, aztán a pontyot tovább filéztem, a harcsát pedig szép, kb. azonos darabokra vágtam. Külön tálba tettem a halászlébe szánt húsokat  és a sütni valót. A halászlébe most a ponty hasaalját raktam, de még azt is beirdalva, hogy ne lehessen szálka benne, a ponty mellett a harcsa kevéssé formás darabjai is a levesnek valóba kerültek, amiket aztán piros arannyal jól átkeverve, folpackkal lefedve a hűtőbe raktam. A sütni való halat besóztam és ugyancsak lefóliázva az is a hűtőbe került. Amikor ezekkel elkészültem, a csontokat és fejeket két fej apróra vágott hagymával, csípős piros arannyal, sóval, kevés őrölt köménnyel, 1 paprikával kb. 1 teáskanál sűrített paradicsommal főni tettem kb. 2,5 liter forró vízben. Először fedő alatt takarékon, aztán fedő nélkül lobogva főztem, összesen kb. 30-40 percig, akkor kivettem a húsokat hülni, a levet pedig átpasszíroztam, hogy véletlenül se maradjon benne szálka. Megváram, hogy a húsok kihűljenek, és lefejtettem a puhára főtt húst a csontokról, vigyázva, hogy egyetlen szálka se maradjon benne. A lefejtett húst visszaraktam a lébe, botmixerrel alaposan elturmixoltam, a tűzhelyre visszatéve felforraltam, és akkor szórtam bele 3-4 fehér kanál csípős fűszerpaprikát. Főztem néhány percig a sűrű levet, majd a pirosarannyal befűszerezett haldarabokat is beleraktam, még10 percig erős tűzön forraltam és már el is készült a nagyon sűrű, csodás vegyes halászlé pontyból és harcsából.







A sütni való szeletekkel nem csináltam most nagy frikk-frakkot, egyszerűen csípős fűszerpaprikával és sóval elkevert (rétes) lisztbe forgattam és először a bőrös oldalával lefelé, aztán az irdalt felén is szép pirosra sütöttem a pontyszeleteket és természetesen a harcsa filéket is. Nem készítettem hozzá köretet, csak kevés sózott paradicsom és zöldpaprika volt a körete, de így is isteni volt.



Akit a filézés menete érdekel olvassa el régi blogomban, ITT  megtalálható.









5 megjegyzés:

  1. És én újra csak irigyellek , jó értelemben ezekért a halakért, nekem is jól fogna egy Legnagyobbikom:) És olyan csodásan néznek ki azok a pirospaprikás halszeletek, nagyon szeretném:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszták a halszeleteid, érdekes az az irdalási mód, tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Kati - tényleg nagyon jó, hogy Legnagyobbikom ilyen lelkes horgász. Sok finom halat hazahoz, ami nagyon jól jön a konyhán :)!!

    Aleda - Köszönöm - ez a ponty filézése, amit még 16 évesen tanultam a szegedi Roosevelt téri halászcsárdában, akkor középiskolásként ott voltam nyári munkán 1 hónapig :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon ügyes vagy a halfilézésben, irigyellek érte!Gusztusosak a halételeid, nálunk holnap lesz halászlé, azt általában a férjem főzi.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm kedves Marisz57 :)! Régóta csinálom, főleg, hogy ilyen szorgos horgász hordja a halat a kezem alá :). Ha arra várnánk, hogy az én Férjem főzzön, akkor nem sűrűn ennénk főtt ételt. Középsőm már bátran nekifog bárminek. De a három gyerekből Ő az egyedüli, akit megfertőzött a főzés szenvedélye.

    VálaszTörlés