2012. július 4., szerda

Zöldbabfőzelék paprikás csirkemellel







Tegnap megint jöttek Szüleim kertjéből ajándékok, most zöldborsó és zöldbab. A zöldborsót kifejtettem, a zöldbabot megtisztítottam és összevágtam, utóbbiból készült ma az ebéd. A borsó terveim szerint holnap vagy holnapután kerül asztalra, addig a hűtőben várakozik folpackkal jól letakarva. 


A megtisztított, feldarabolt friss zöldbab 1,7 kg volt. Nagy Zepter lábasban tettem oda főni 1,5 liter forró vízzel felöntve, 3 fehér kanál ételízesítővel, 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal és 1 kávéskanál chili porral ízesítve. Kellett 3/4 óra, mire puhára főtt a bab, akkor habarást készítettem 1/2 pohár nagy poharas 20 %-os tejfölből, kb. 1 dl hideg vízből és 4 csapott evőkanál rétes lisztből, jól kikeverve. Ezzel a keverékkel habartam be a főzeléket. Főztem vagy 5 percig, de ez biza elfelejtett besűrűsödni. Néha előfordul velem ilyesmi, de ilyenkor előveszem a keményítőt. Most is ez történt, 2 csapott evőkanál keményítőt simára kevertem 1 dl hideg vízben és a híg főzelékhez adtam. Néhány másodperc alatt látványos változáson ment át a higacska főzelék, gyönyörűen besűrűsödött. Kanalaztam még bele 4 evőkanál tejfölt, és szórtam még bele 1 kávéskanál fokhagyma granulátumot, ezzekkel még 1-2 percig főzve valami isteni lett a főzelék.


 Amíg főtt a zöldbab, nagy serpenyőben 4 db  fél csirkemell filéből (csíkokra vágva) hagyományos módon  elkészítettem a csikemell pörköltet (művész nevén paprikás csirkemellet :D ), ezzel tálaltam az elkészült főzeléket. A hőségben nagyon jól esett még melegen is a savanykás főzelék, de hidegen még finomabb lesz :)!! (Mert én csak főzeléket ettem magában, ragadozóimnak viszont mindig kell a főzelékekhez valami hús...)









3 megjegyzés:

  1. Imádom a zöldbabot, ez meg nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  2. Így "kockásterítősen", máris jöhet! Nagyon szeretem! Ha nem lenne rajta feltét, úgy is örülnék neki... :o)

    VálaszTörlés
  3. Köszi Jutka :). Nálunk ez az egyik főzelék amit szeretnek.

    Illéskrisz - van még a hűtőben, jó hideg. Én is feltét nélkül szeretem legjobban :)!!

    VálaszTörlés