2012. július 30., hétfő

Variációk egy témára: sárga gévagomba krémleves, és tejfölös paprikás










Kicsikém elment az Apjával valamerre játszani, így most van időm kis napközbeni blogolásra. Tegnap olyan késő volt, mire géphez jutottam, és olyan fáradt voltam,  hogy elaludtam a gép mellett. Ma reggel az volt az első dolgom, hogy megnéztem a tegnapi bejegyzést, mert nem  emlékeztem, hogy hogy sikerült befejeznem.


 


Legnagyobbikom két napja hozott egy kisebb adag bébi sárga gévagombát, és ma is egy nagyobb adagot. Horgászatból hazafelé jövet találta a Tisza árterében. Így volt alapanyag bőven, készülhetett belőle krémleves és szalonnás alapról induló tejfölös gévagomba parikás is, amit Középsőm főzött meg. Nagy nehezen ráállt, hogy a három-négy adagnyi paprikáshoz ne vegye elő a nagy bográcsot, inkább főzze meg lábasban idebenn. Hogy mégis legyen egy kis füstölt íz benne, ezért indította füstölt szalonna kiolvasztásával a főzést. De kezdem a krémlevessel.










Hozzávalók: 1 kisebb fej hagyma, pici olaj, 20 dkg gomba (többnyire géva gomba, de kevés csiperke is volt benne, 1 közepes egész és négynek a tönkje) szeletelve, 2 csipet só, hogy a gomba kiadja a nedvét, 1,5 liter forró víz, 2 db Hühnersuppe tyúkhúsleves kocka, 1 csokor petrezselyemzöld, 3 csapott teáskanál keményítő, kávéspohárnyi hideg víz, 4 evőkanál 20 %-os tejföl. 










A felaprózott hagymát pici olajon üvegesre pároltam, hozzáadtam a gombát, sóztam, borsoztam, megvártam, míg a kioldódott nedv teljesen eltűnt alóla, akkor felöntöttem forró vízzel, beletettem a húsleveskockát, meg a felaprózott petrezselyemzöldet, és főztem 15-20 percig. Ekkor botmixerrel összeturmixoltam, visszatettem a tűzre, habarást készítettem keményítőből és hideg vízből, a lobogva forró levesbe öntöttem, végül a tejfölt is hozzáadtam és jól kiforraltam. Petrezselyemlevéllel díszítve tálaltam, isteni volt,  de ebből csak én ettem, a többiek pulykanyalevest ettek inkább. Így legalább több marad nekem :).




Ahogy már említettem a tejfölös gévagomba paprikást Középsőm követte el. Szerintem így valahogy csinálhatta: - mert mi közben Tomikával másutt tettünk-vettünk:).  Szalonnát olvasztott, aztán felaprózott vörös és fokhagymát dobott rá, majd kockára vágott tv és hegyes erős paprikát adott hozzá, utána következett a tisztított, darabolt gévagomba. Sózta, borsozta, még őrölt köményt és fűszerpaprikát is tett rá, kevés vízzel felengedte, és főzte egy ideig, aztán jó sok tejföllel megtejfölözve alaposan kiforralta. Kb. fél óra alatt készült el vele. A tésztát én főztem meg hozzá, mert az már nem kreatív tevékenység :).


Én voltam a paprikás előkóstolója, és mondhatom nagyon meg voltam elégedve a végeredménnyel, mert isteni paprikást főzött Középsőm. Nagyon hasonlított a csikós tokányomhoz, ami csirkemellel készül. De olyan erős volt, hogy tüzet lehelhettem volna, miután megettem. Mondhatták volna a gyerekek, hogy házisárkány van a háznál :D. Utána még egy adagot összevágtam és lefagyasztottam, kíváncsi leszek milyen lesz fagyasztóból kivéve. 















Középsőm tejfölös gévagomba paprikása



4 megjegyzés:

  1. De szép ez a gévagomba:) Mind mind megkóstólnám:)

    VálaszTörlés
  2. Még sosem ettem gévagombát, de imádok mindenféle gombát, szívesen megkóstolnám. Milyen ügyes fiaid vannak, még főznek is:) Jó lenne, ha nálunk is valaki megfőzne néha.

    VálaszTörlés
  3. Kati - és nemcsak szép, finom is. Különleges az aromája. Középsőm, aki most evett először, csodálkozott is, hogy mennyire más, mint a csiperke.

    Trollanyu - A három fiam mind másban jó. A Legnagyobb horgászik és gombát szed, a Középső istenien főz, a Legkisebbre mindent rá lehet bízni. Ügyintéz, és szuperül bevásárol, ha kell :)

    VálaszTörlés
  4. Nem ismerem ezt a gombafajtát, de téged ismerve, biztosan finomságos lett az a leves. Sőt, az egész menü. :)

    VálaszTörlés