2012. július 21., szombat

Unokázás és egyebek


Nagyon jól telnek a napjaink  Tomikánkkal. A múltkori fénykép óta azért változott a kicsikénk, mert Keresztfiam (aki most végzett a fodrász iskolában) olyan aranyos volt, levágta a haját. Még jó, hogy nem próbáltam az én  fodrászhoz elvinni, mert olyan sírásba és rugkapálásba kezdett, hogy hárman sem bírtuk megnyugtatni, sőt még le is kellett fogni, annyira tiltakozott (sajnos, amikor otthon vágják a haját, az is kész tortúra azt mondják a Szülei, otthon sem akarja hagyni, annyira fél a hajvágótól, hiába minden győzködés.) Persze mikor megnyugodott egy kicsit, akkor megköszönte Keresztfiamnak, hogy ilyen aranyos "süni" frizurát csinált neki. Ilyen kis cuki lett  :)










Most a Lányok és Fiúk vették át a játszós stafétát, mert ma nagyon elfáradtam. Egész héten kifárasztott a kis Manó, alig győzöm vele az iramot. Minden nap nagyon sokat játszottunk, de ha valami házimunka volt, akkor jött
velem, segített bepakolni a mosógépbe, indította a mosogatógépet, tegnap épp
a felmosásban akart segíteni. Továbbra is nagyon aranyos, imádom minden porcikáját. És az okos kis fejét. Mindent megfigyel, pl. hogy Tatuska hogy szokta felhúzni a cipőjét a cipőkanállal, és Ő is úgy húzza fel újabban. Aztán kihúzza a cipőtisztítós fiókot, kiveszi a kefét, és a kis cipőcskéjét is ugyanúgy megtisztítja, mint Tata szokta. Aztán kifigyelte, hogy én minden ujjammal gépelek, tegnap este már egy számológépen Ő is 10 ujjal nyomkodta a billentyűket. Meg lehet zabálni olyan aranyos. Az első pár éjszakán még elég nyugtalanul aludt (mert az ágya ott van a miénk mellett a hálószobánkban), rendszeresen átugrott rajtam, és befurakodott közénk a nagy ágyba, aztán hol Tatát, hol engem túrt ki :). De az utolsó három éjjel már szépen aludt az ágyikójában, nagyon nyugodtan, reggel 8-fél 9-ig (ezt most lekopogtam :)). 


Úgy hallom most kimentek Tatával a kertbe locsolni, mert minden vízzel kapcsolatos dolgot nagyon szeret. 


És most néhány szó arról, hogy mi készült a konyhámban az elmúlt napokban. Mama kapirgálós csirkéiből készült az elmúlt napokon ebéd. A 3 egész falusi kapirgálós csirkét úgy osztottam el, hogy többféle étel készülhessen belőle. 


  • A lábakból, szárnyvégekből, fejekből  májak feléből, nyakak feléből (3-3 db) és a 4 mellcsont alsó részéből  szokás szerint finom levest főztem kis Unokám kedvére, mert imádja a a húslevest csigatésztával. 

  • Aztán a far és hát részekből, (3-3 db), 2-2 alsó és felső combból, 3 szárnyból (szárnyvégek nélkül), 3 fél nyakból, 3 fél májból és a mellcsontok első (húsosabb) részéből finom pörkölt készült, amit tésztával, vagy  krumplival, savanyúsággal lehetett enni.

  • 4-4 alsó és felső combot és 3 szárnyat először előfőztem fűszeres-zöldséges vízben, aztán megfűszereztem sütlcsirke fűszerkeverékemmel és a mikró speciális táljában crisp-grill fokozaton átsütöttem (eredetileg rántott csirkét szerettem volna készíteni belőlük, de aztán a folyamatos időzavar miatt ez lett), hagymás krumplit készítettem hozzá. Az átszűrt lé isteni levesalap volt, amibe szintén csigatésztát főztem Kicsikémnek.

  • a 8 fél mellfiléből mirelit finomfőzelék keverékkel (sárgarépa és zöldborsó), hot madras curry porral és 2 fehér kanál vargányaporral isteni rizseshús készült, amit a Fiúk csemege uborkával, én szeletelt, sóval és borssal ízesített paradicsommal ettem. Így mondhatom, nagyon gazdaságos volt drága jó Mama csirke ajándéka :).







Főztem még a héten egy nagyon finom - kapros - karalábé levest, rengeteg zöldséggel, tejfölös habarással, amit  bármikor  szívesen megennék :).










Ma délben Középsőm készített "titkos összetevőkkel" töltött gombát és töltött cukkinit.  Én mindkettőből ettem, és finom is volt, de a család a nagy titkolózás miatt nem merte megkóstolni. Hosszas faggatásra elmondta, hogy volt benne zsemlemorzsa, bacon, kolbász, hagymával párolt tengeri herkenytű - ezen azért én is meglepődtem -, tejföl, fűszerek és a tetején reszelt sajt. Azért továbbra is azt gondolom, hogy a kevesebb néha több... 


Vacsorára sertéssültet készítettem, hogy ragadozóim is egyenek valami rendes ételt. Most egy darab lapockát szeleteltem fel, sertéssült fűszeremmel befűszerezve, alufóliával lefedve sütöttem kb. 1,5 óráig 180 fokos légkeveréses sütőben (a leeső kisebb húsdarabokat apróra vágva eltettem, holnap jó kis sertésragulevest fogok főzni belőle). A hússal egyidőben megsült a köret is (kb. 1 óra alatt), 10 krumpliból, 5 lecsópaprikából,  3 kis erőspaprikából, 5 paradicsomból és 2 hatalmas hagymából, szintén sertéssült fűszeremmel megszórva, kevés olajjal meglocsolva, jól elkeverve. Tatuska azt mondta, hogy ez a köret hús nélkül is megállná a helyét, aminek persze nagyon örültem :)










Szeretem kipróbálni az új, addig ismeretlen dolgokat, ezért vettünk ma a Tescoban mag nélküli dinnyét. Szörnyű élmény volt, tényleg alig volt benne néhány puha magocska, de sajnos  íze sem volt.  Utólag azt mondom nem érdemes rá pénzt kidobni, mert nagyon vacak - legalábbis a mienk az volt, én biztos nem veszek ilyet többet.










Na... Ez a bejegyzés jó hosszúra sikeredett, de mostmár itt az ideje a búcsúzásnak, minden kedves Látogatómnak jó éjszakát, szép hétvégét kívánok. És valamikor majd jelentkezek :)

3 megjegyzés:

  1. Kedves Mária, akkor nem unatkoztok:) Nagyon aranyos a Tomikátok:) Kiskorában a fiútesómat is le kellett hárman fogják hajvágáskor:)
    Látom így is unokával együtt rengeteg finomságot készítesz:) Jó unokázást továbbra is:)

    VálaszTörlés
  2. Nem csodálom, hogy elfáradsz...Ennyi mindent főzni, játszani, közben a házimunkát elvégezni... Nem mondom, van energiád! A kapros leves nagyon finom lehet, máris megjegyeztem! A fiúcska tényleg cuki, látszik a szemén a csintalanság! :o)

    VálaszTörlés
  3. Kati - tényleg nincs idő unatkozásra :). Nagyon aranyos a Kicsikénk, és nagy huncut. Mikor néha mondom neki, ne legyen rossz, azt mondja, Ő nem rossz, csak huncut :D.
    Köszönöm, igyekszem olyat főzni, amit szívesen fogyaszt a család.

    Illéskrisz - sajnos most kicsit kevesebb energiám van, mint tavaly volt, most nagyon fájnak a térdeim. De azért igyekszem. Drága kis Unokám egy igazi örökmozgó, nagyon aranyos, de estére kiveszi az energiámat... meg a többiekét is :D.

    VálaszTörlés