2012. január 25., szerda

Közkívánatra: pizza





Tegnap tettem egy könnyelmű ígéretet, hogy ma akár pizzát is süthetünk. Úgy tűnik a család nem felejt, ezt legalábbis nem felejtették el, úgyhogy ma pizza készült nálunk ebédre.


A tészta a szokásos, vagy kb. ugyanaz, de a biztonság kedvéért megújrázom. 


A tészta hozzávalói, 8 db kb. 26 cm átmérőjű pizzához: 1 kg finom liszt, 2 csomag szárított élesztő, 2 csapott kanál só, 2 teáskanál cukor,  1/2 liter + kb még 1/2 deci langyosnál kicsit melegebb víz (a folyadék mennyisége a liszttől függ leginkább, általában fél liter kell 1 kg liszthez), 1 dl olaj (sima napraforgó). 


A lisztet meglangyosítottam mikróban, aztán nagy tálba öntöttem. A közepén krátert csináltam, amibe beleszórtam a szárított élesztőt. Az élesztőre a cukrot,  a lisztre körben a sót, végül a langyosnál kicsit melegebb vizet és az olajat is hozzáadtam, és olyan tésztát dagasztottam, ami könnyen elvált a táltól és a kezemtől is, ehhez még kellet egy pici langyos víz, kb. fél dl. Miután jól meggyúrtam a tiszta asztallapon is, a tálba tettem és folpackkal letakarva félretettem kelni, amíg megfőztem a paradicsom szószt és feldaraboltam az egyéb hozzávalókat. Mire mindennel elkészültem, nagyon szépen megkelt a tésztám, amit aztán 8 részre osztottam, a kis cipókat is átgyúrtam, és letakarva pihentek, amíg sorra kerültek.










A paradicsomszósz hozzávalói:


1 nagy fej hagyma, kevés olaj, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, 1 csapott teáskanál só, 3 jó púpos teáskanál Kania pizzafűszer, 1 púpos kávéskanál chilipor és őrölt bors, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldség.










A hagymát felapróztam, kevés olajon megdinszteltem, felöntöttem paradicsomlével, beleraktam az ízesítőket és a szárított zöldségeket, és addig főztem míg jól besűrűsödött.


Egyéb hozzávalók:









4 nagy lila hagyma, 2 nagy hegyes erős paprika, 4 különböző csomag sonkaféle (csemege karaj, fokhagymás karaj, tarja, és szendvics sonka) 1,5 szál csabai paprikás kolbász, 2 csomag szarvasi mozarella, kb 0,5 kg trappista sajt, 4-5 szelet lapkasajt.


A hozzávalókat a képen látható módon felszeleteltem, a mozarella golyókat is. A trappistát Legkisebbikem reszelte le.


Aztán jöhetett a sütés. 180 fokra, légkeverésre állított előmelegített sütőben, 2 tepsinként sültek a pizzák. Most mindegyik kb. egyforma volt, mindegyikre került hagyma, paprika, valamilyen sonkaféle, kolbász, mozarella, trappista sajt, az utolsó 2-3 ra még lapkasajt is, mert elég kevés trappista volt már  a végére és nem volt itthon több. Így nézett ki sütés előtt (sajnos csak egy pizzát fotóztam sütés előtt, az utolsó előttit)













És ilyenek lettek sütés után (nem mindet fényképeztem le, mert nagyon éhes volt a család :)
























A fiúk azt mondták, hogy bármelyik pizzéria pizzája elbújhat az én vékony tésztás finom házi pizzám mellett. Az ilyen dicséret azért mindig nagyon jól esik :D!!

12 megjegyzés:

  1. Ez aztán nagyon guszta pizza ! A fiúk dícsérete alapján nagyon finom is volt! Muszály leszek rövidesen én is csinálni, mert már második pizzánál sóvárgok!:)

    VálaszTörlés
  2. Mindjárt benyúlok a monitorba!!! Van olyan aki nem szereti???? Imádjuk, de nem most. :( Guszta lett nagyon!!! :)))

    VálaszTörlés
  3. Én is közkívánom! Lehetne nekem is belőle egy kicsit? Nagyon szeretem, és már vagy egy hónapja nem csináltam...

    VálaszTörlés
  4. Szeretnélek megajándékozni egy díjjal. Kérlek nézz be hozzám! :)

    A pizzád nagyon guszta! Mi is mindig csempészünk rá kolbászt, csak is magyarosan olaszosan az igazi. :)

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a kedves dicsérő szavakat, nagyon jól esik :)! Szívesen kínálnálak Benneteket, mert tényleg finom lett!

    Petra, jövök!

    VálaszTörlés
  6. Nálunk is nagy kedvenc, bármikor meg tudnám ennni!!! Nagyon-nagyon guszta!

    VálaszTörlés
  7. Mindegyik csodás, egytől-egyig végig kóstolnám:) Az én gyerekeim is imádják:)

    VálaszTörlés
  8. Azt a mindenit,választék aztán van,mindegyikből egy szeletet,és rendben vagyok!Imádom a pizzát.Szoktam sütni,de mostanában nem,majd most kedvet kaptam!!!

    VálaszTörlés
  9. Mónika, - Oké :)

    Lilla, - szerintem mindenütt, köszi:)

    Trollanyu, - köszi, oké :), ez csak természetes :)

    Mellissina2 - ha már nekifogok, készítek eleget, hogy mindenki degeszre ehesse magát. Örülök :)

    VálaszTörlés
  10. Hú, nagyon jól néz ki! Kolbász, lila hagyma, sonka, paprika... gazdag a feltét is! Fincsi! :)

    VálaszTörlés