2012. január 17., kedd

Pulykamelles brassói







A hét végére vettem egy 1,8 kg-os pulykamell filét, annak az utolsó darabját készítettem el ma vacsorára. Így, hogy három napra beosztottam, már nem is tűnt olyan drágának. Abból készült vasárnap rántott hús, tegnap a tejfölös paprikás, ma az utolsó 60 dekából brassói aprópecsenyét készítettem. Igaz nem túl sok volt  a mai hús, de én szívesen ettem hús nélkül a brassói fűszerezésű sültkrumplit, hogy ragadozóimnak biztosan elég legyen. 


Hozzávalók: 60 dkg pulykamell filé, 2-3 evőkanál olaj, fokhagyma granulátum, bors, ízlés szerint, 1 fehér kanál ételízesítő, vagy só ízlés szerint, 12 db közepes krumpli, olaj a sütéshez, só, bors, fokhagyma granulátum.


A pulykamell filét kb. azonos kis darabokra vágtam, megöntöztem az olajjal, megszórtam fokhagyma granulátummal és őrölt borssal, és állni hagytam 15-20 percig. Utána üresen felforrósítottam a középső spider pan serpenyőt, és a húsfalatkákat erős tűznél körbesütöttem, hogy mindenütt kifehéredjenek, utána rátettem az ételízesítőt, és lefedve pároltam, 10-15 percig takarékon, aztán a hőt közepesre fokozva  és néha megkeverve, míg zsírjára sült és kis színt kapott. Közben megtisztítottam, feldaraboltam a krumplit és kisebb adagokban megsütöttem (így gyorsabb, mert nem hűl le annyira az olaj). A végén a sültkrumplit is megszórtam pici sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, a fiúkét összekevertem a hússal és forrón tálaltam. Mindenkinek nagyon ízlett a mai vacsi!









6 megjegyzés:

  1. Guszta! Pulykahúst nem túlságosan sokszor használtam még, pedig finom és egészséges! Nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Kicsit rostosabb, mint a csirkemell, de azzal együtt is nagyon finom, zsírmentes húsfajta. Finom volt mindhárom módon készítve!

    VálaszTörlés
  3. Már ezer éve tervezem a brassói elkészítését, adtál nekem még egy löketet...:)

    VálaszTörlés
  4. Marcsi!Én is régen készítettem, de én mindig pulykahúsból készítem, mert a kisebbikem nagyon szereti, a disznót pedig nem eszi meg.
    Most én is felveszem a listámra.:)

    VálaszTörlés
  5. Guszta lett.:) Én szoktam brassóit készíteni pulykából de inkább combjából abból is finom.

    VálaszTörlés
  6. Lilla - örülök :)

    Nelli - én inkább csirkemellből szeretem készíteni, mert az még gyorsabban megvan, de a pulykás verzió sem tartott túl sokáig

    Mary - elhiszem, főleg felsőcombból, abban nincsenek azok a kemény inak. Az tényleg finom lehet, biztosan szaftosabb, mint a mell.

    VálaszTörlés