A tegnapi sütögetős, főzés nélküli szilveszteri évbúcsúztató után az új év főzéssel kezdődött. Igaz, ma csak a szűk családnak kellett főznöm, sok év óta először nem jött össze a család az újév megünneplésére. Duplán lencsés ebéd készült, kolbászos lencselevessel, sült oldalassal, debreceni karajjal, és fokhagymával tűzdelt karajjal, a húsok köreteként lencsesalátát és hagymás krumplit tálaltam. Én inkább a lencsét részesítettem előnyben, úgyhogy a tányéromon a krumpli nem látható.
A kolbászos lencseleves
Hozzávalók: 40 dkg lencse, 1 fej hagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, darabka zellergumó (egy normál gumó fele), 1 szál petrezselyem, 2 szál sárgarépa, 1 szál csabai kolbász, 2,5 liter forró víz, 3 fehér kanál ételízesítő. A rántáshoz: 2 csapott kanál finom liszt, 2 fehér kanál fűszerpaprika, kevés olaj, a felöntéshez fél-háromnegyed liter hideg víz.
A lencsét forró vízbe áztattam legalább 1 órára, amikor megázott leszűrtem, és jól átmostam, majd az 5,8 literes gyorsfőző fedővel használható Zepter fazékba raktam. A hagymát, fokhagymát apróra felapróztam, a többi zöldséget tisztítás, mosás után feldaraboltam. A kolbászt lebőrözés után kb. 2 cm-es karikákra vágtam és mindent a lencséhez raktam. Felöntöttem forró vízzel, beleraktam az ételízesítőt, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után takarékon 15 percig főztem. A fazékból kiengedtem a gőzt, közben világos paprikás rántást készítettem, amit hideg vízzel felöntöttem, hogy ne legyen csomós, majd berántottam a levest. Rövid, 5-6 perces forralás után elkészült, tálalhattam.
Lencse saláta:
Hozzávalók: 40 dkg lencse, fél liter forró víz, 1 fehér kanál ételízesítő, 2 nagy fej lila hagyma.
Az öntethez: 8 evőkanál 10 %-os ecet, 12(-16 ) evőkanál víz, 2 evőkanál olaj, 1 fehér kanál só, (vagy ízlés szerint), 2 szem édesítőszer, kevés őrölt bors.
A lencsét ugyanúgy áztattam és leöblítettem, mint a levesnél, aztán 3 literes gyorsfőző fedővel használható lábasban főni tettem fél liter forró vízzel és 1 fehér kanál ételízesítővel. Szokásos jelzések után 15 percig főztem. Közben a lila hagymát megtisztítottam, elnegyedeltem és vékonyra szeleteltem. Egy nagy tálba raktam, és mikróban 1000 Watton forgattam 3 percig, hogy nyers ízét elveszítse, majd ráöntöttem a megfőtt forró lencsét. Elkészítettem az öntetet, amivel összeforgattam és állni hagytam, míg a sültek elkészültek.
Sült oldalas:
Hozzávalók: 2 db sertés oldalas csík (jelen esetben 2,2 kg), sertéssült fűszerkeverékem.
A befűszerezett oldalast sütőpapírral bélelt tepsiben, kevés vizet aláöntve, alufóliával letakarva sütöttem kb. 1 és háromnegyed óráig kb. 170 fokos sütőben, közben egyszer megfordítottam a húsokat, majd a fóliát eltávolítva 10-15 perc alatt megpirítottam.
Debreceni sertéskaraj:
Hozzávalók: kb. 60 dkg sertéskaraj, 2 db debreceni kolbász, sertéssült fűszerkeverékem, néhány gerezd fokhagyma
A karajt óvatosan felszúrtam egy hegyes-éles késsel, a bőrétől megfosztott debrecenit a nyílásba dugtam. A karajt több helyen megtűzdeltem vékonyra vágott, sertéssült fűszerben megforgatott fokhagyma csíkokkal, külsejét is jó alaposan bedörzsöltem a fűszerrel, majd sütőzacskóba raktam, lezártam, előírás szerint néhány helyen tűvel kiszúrtam a zacskót, és kb. 1 órán át sütöttem 170 fokos sütőben, majd a sütőzacskót felvágva ugyanúgy pirítottam, mint az oldalasnál szerepel.
Fokhagymával tűzdelt karaj
Hozzávalók: kb. 60 dkg sertéskaraj, néhány gerezd fokhagyma, sertéssült fűszerkeverékem
A karajt körben több helyen megtűzdeltem sertéssült fűszerbe forgatott fokhagyma darabkákkal, és ugyanúgy sütöttem másik lezárt sütőzacskóban, mint a debreceni karajt.
A karajokból kisült pecsenyelét átszűrve tálaltam a húsokhoz.
Hagymás krumpli.
Már megtalálható a blogon.
Ez nem semmi, ami itt szerepel.
VálaszTörlésMiután lencse kétszer is előfordul, remélem nagyon gazdagok lesztek az új évben.
Boldog új esztendőt Mária!!
VálaszTörlésKöszi kedves Hobbychef.
VálaszTörlés- Nem bánnám :).
Köszönöm, Neked is Juci!!
Finom lehetett minden. Én is csináltam lencselevest és lencsesalátát is - reménykedve a gazdagságban.
VálaszTörlésA menűsor nálunk is hasonló volt!A lencsét minden családtag szereti.
VálaszTörlésBÚÉK!
Lívia - nálunk a lencsefőzeléket nem szeretik, ezért Anyukám lencséjéből mindig csak én ettem. Levesnek elkészítve viszont az egész család szereti, mindenki evett belőle, remélem így hatékonyabb lesz a "gazdagság csinálás" :D. A lencsesalátát most próbáltam először, azt csak én ettem, (még rájárhatok pár napig azt hiszem :D.)
VálaszTörlésMarisz57 - azt hiszem a legtöbb családnál ilyesmi készült, persze biztos ebben is vannak kivételek :)
BUÉK!
Maria drágám!
VálaszTörlésNagyon boldog, békés, örömteli és sikeres új esztendőt kívánok Neked és Családodnak egyaránt!
Köszi Roza, viszont kívánom!
VálaszTörlésBékés, Boldog, Gazdag Új Esztendőt kívánok !
VálaszTörlésMindig nagyon finomakat főzöl, most is leülnék az asztalodhoz! Boldog Új Évet!!
VálaszTörlésSikeres, boldog 2012-es esztendőt kívánok, terveid valóra válásával!
VálaszTörlésIlléskrisz, Jutka, nagyon köszönöm, viszont kívánom :)!!
VálaszTörlés