Az elmúlt napokban csupa olyan étel készült nálunk, amit már többször
megírtam, cukkinis-csípős tészta, meg zöldséges-currys rizses hús
csirkemellből és fagyasztott répa-borsó keverékből. Tegnap meg nem is
főztem, pizzát rendeltünk. Minden finom volt, de nem akartam senkit
untatni vele.
Ma viszont vettem egy kevés birkahúst, kicsontoztam és felkockáztam, és birkapörköltet
főztem belőle. Mire megtisztítottam és kicsontoztam, szerintem nem
maradt több a színhúsom, mint 1-1,2 kg, de nem mértem meg, csak
mérgelődtem kicsit, mert a csont, meg a faggyú viszont sok volt.
Elképesztő, hogy mindig átvágják az embert, ahol csak lehet. A csontokat
sem dobtam ki, 2 liter vízzel, meg kevés ételízesítővel főni tettem,
holnap csinálok belőle egy tárkonyos-citromos ragulevest a leszedett
főtt hússal, zöldségekkel és csigatésztával, remélem finom lesz.
A kevéske összevágott birkahúsból pedig ahogy fentebb leírtam finom
pörkölt lett. Ugyanúgy főztem, ahogy szoktam, a közepes méretű,
gyorsfőző fedővel használható Zepter lábasomban.
1 hatalmas fej apróra vágott hagymát megdinszteltem kevés olajon, aztán rádobtam a húst, fehéredésig sütöttem, hozzátettem egy
zöldpaprikát, 1 kávéskanál őrölt köményt, 3 kávéskanál fokhagyma
granulátumot, 3-4 fehér kanál csípős fűszerpaprikát, 1-1 diónyi sűrített
paradicsomot és csípős piros aranyat, 1 fehér kanál sót, jól elkevertem, aztán felöntöttem fél liter forró vízzel,
a lábast lezártam és szokásos jelzések (pöcök és termosztát mutatójának
feléig érése) után takarékon 20 percig főztem. Még 10-15 percig hagytam
a fedő alatt pihenni, amíg magától visszaesett a pöcök, aztán sós
burgonyával és friss kenyérrel tálaltam. Finom lett, örültünk neki.
Igaz, húsvét már elmúlt, de birkát olyan ritkán eszünk, akkor viszont
mindig jólesik és elfogy, hiába mondják egyes családtagjaim, hogy nem is
szeretik annyira a birkát. A végén 2x-3x is szednek belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése