2013. április 12., péntek

Tegnapi és mai vacsoránk

Lencseleves rántás nélkül, füstölt csülök levében főzve, kolbásszal gazdagítva
Tegnap és ma is csak vacsorára készült főtt étel nálunk, amikor mindenki hazaért a munkából és ügyes-bajos dolgai intézéséből. Tegnap borsóleves, rántott csirkemell és törtkrumpli volt, teljesen hagyományosan elkészítve.



Este még gyorsfőző fedővel megfőztem egy húsvétról kimaradt füstölt csülköt (kb. 1,6 kg-os volt, és szokásos jelzések után 50 percig főtt takarékon). 
Ma a csülök főzőlevében főztem meg a lencselevest, még délben. Most nem sűrítettem paprikás rántással, mégis olyan finom krémes leves lett, hogy hihetetlen. Én nem bírtam megállni, és már ebére azt ettem. Vacsorára melegítve már nem volt olyan szép áttetsző, mint délben, de mindenkinek nagyon ízlett, még úgy is. (Hozzávalók: kb. 1,5-2 liter csülök főzőlé, kb. 8 dl forró víz, 50 dkg 10 percig forró vízben áztatott, leöblített lencse, 1 nagy fej hagyma apróra vágva, 3 gerezd fokhagyma egészen apróra vágva, kevés só és/vagy ételízesítő - vigyázni kell, mert a csülök főzőleve is sós -, fokhagyma granulátum és chili  por ízlés szerint, kb. 15 cm füstölt kolbász lebőrözve felszeletelve. Gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 20 percig takarékon főzve.)
A lencseleves után lángos volt a második fogás, csak én ettem sósan, mindenki más baracklekvárral kente meg.  Legkisebbikem Barátnője is megkóstolta, Ő tejföllel ette. (A lángosba felhasználtam a tegnapról megmaradt kb. 20 dkg törtkrumplit, 90 dkg lisztet, 1,5 fehér kanál sót. 1 csomag friss élesztőt most 2 dl langyos tejben futtattam fel, amibe egy teáskanál cukrot raktam, majd még kb. 3 dl langyos vízzel dolgoztam ki a tésztát. Dagasztás közben beledolgoztam még 2 evőkanál olajat és 1 evőkanál puha margarint.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése