2013. április 23., kedd

Gyros - csirke felsőcomb filéből



Vasárnap szórólapot kaptunk, amelyen gyrost hirdettek, két adagot másfél áráért. A gyerekek egész bezsongtak tőle. Ez adta az ötlet, hogy ma gyrost fogok készíteni az itthon lévő csirke felsőcombokból, amiket még tegnap kifiléztem. Elmondtam ma reggel, hogy mit tervezek vacsira, örültek nagyon. Délután Legkisebbikem azért hitetlenkedve megkérdezte, hogy tényleg gyros lesz vacsira? De akkor a hús már a fűszeres pácban pihent, a fokhagymás-joghurtos öntet már ki volt keverve, és éppen a zöldségeket szeleteltem. Nem volt más hátra csak a krumpli pucolás, szeletelés sütés, meg a hús megsütése.

A gyros hozzávalói: 10 db csirke felsőcomb kicsontozva, lebőrözve (a csontokból levest fogok főzni holnap),  3+2 gerezd fokhagyma, 2+2 evőkanál olaj, fél citrom leve, 1-1 kávéskanál oregano és őrölt bors, 1 csapott fehér kanál só.

A kicsontozott, lebőrözött húst  kettévágtam, ott, ahol a csont volt, aztán rostjaira merőlegesen vékonyra szeleteltem, tálba raktam, 98 dkg volt. Rányomtam 3 gerezd fokhagymát, fűszereztem oreganoval és őrölt borssal, meglocsoltam olajjal és fél citrom levével. Jól összekevertem ezzel a páccal, és letakarva legalább fél órára félreraktam pácolódni, majd felforrósított nagy, nehéz serpenyőben pici olajon nagy lángon addig sütöttem, míg a kioldódott nedvesség teljesen eltűnt alóla, "zsírjára sült". Akkor még 2 gerezd fokhagymát nyomtam rá, sóztam, és kevés friss borssal is megszórtam.

Az öntethez: 5 evőkanál majonézt, 5 evőkanál 20 %-os tejfölt, 1 kis pohár natúr joghurtot, 1 kávéskanálnyi mustárt, 2 gerezd préselt fokhagymát, összekevertem, ízesítettem őrölt borssal, chili porral, sóval, 1 kis citrom levével, (és hogy még intenzívebb legyen a fokhagymás íz) 2 kávéskanál fokhagyma granulátummal.  Jól kikevertem és lefedve állni hagytam, míg minden elkészült.

Zöldségek: 1,5 db kígyó uborkát és 5 db paradicsomot vékonyra szeltem.

Köret: személyenként 2 nagyobb krumplit 1 cm-es szeletekre, a szeleteket 1 cm-es csíkokra vágtam, forró olajban kis adagokban sütöttem - legalább 5 adagban, így gyorsan sült.

Annyira ízlett a családnak, hogy csak néhány szelet paradicsom és uborka maradt, meg egy pár csepp az öntetből :)!!

 

2 megjegyzés: