Pulyka felsőcomb filéből készült ma ebéd, rozmaringgal-vöröshagymával és
fokhagymával. Egészen egyszerű volt összerakni, aztán már csak sütni
kellett.
Hozzávalók: 3 db pulyka felsőcomb filé, só, friss rozmaring, 1
fej hagyma, 5 gerezd fokhagyma, csípős ketchup, chili por, 2
sütőzacskó, spárga a kötözéshez
fűszerezés: só, ketchup, 12 levélke friss rozmaring, chilipor, 1/4 vöröshagyma |
fűszerezés: só, ketchup, 12 levélke friss rozmaring, chilipor, 3 gerezd fokhagyma |
A pulyka felsőcomb filét vágódeszkára terítettem, jól kinyitva..
Megsóztam, csípős ketchuppal meglocsoltam, minden comb belsejébe apróra
vágtam 12 friss rozmaring levelet, 2 combfilébe 1-1 negyed vöröshagymát
szeleteltem fel és rászórtam a húsra, a harmadik combfilére 3 gerezd
fokhagymát szeltem fel. A húsokat aztán feltekertem, és 3 helyen
spárgával összekötöttem, majd kívül is sóztam, megkentem ketchuppal,
megszórtam chiliporral, apróra vágott rozmaring levelekkel,
és sütőzacskóba húztam, külön a két vöröshagymás és külön a fokhagymás
kötözött combfiléket, a vöröshagymásra rászórtam a maradék fél
felszeletelt hagymát, a fokhagymásra 2 gerezd ugyancsak felszeletelt
fokhagymát. Spárgával összekötöttem a csomagok száját, és levágtam a
fölösleges zacskót, tűvel 1 helyen kiszúrtam mindkettőt, és 190-200
fokra előmelegített sütőbe toltam. Kb. 70 perc alatt sült szép barnára,
mégis szaftos maradt a zacskóban.
Kis pihentetés után levágtam a spárgát a húsokról és felszeleteltem őket.
Petrezselymes krumplit és fűszeres paradicsommártást készítettem hozzá.
A paradicsommártás hozzávalói: kevés olaj, 1,5-2 evőkanál
rétes liszt, 1 liter 100 %-os paradicsomlé, ha szükséges még kevés
sűrített paradicsom és víz, só és/vagy szitált ételízesítő, ill.
édesítőszer ízlés szerint, 1-1 kávéskanál oregano és bazsalikom
(szárított, morzsolt), pici chilipor (ez el is maradhat).
A világos zsemleszínű rántást felöntöttem paradicsomlével, nyomtam bele
kevés sűrített paradicsomot, öntöttem hozzá kevés vizet ízesítettem a
fűszerekkel, sóval, chiliporral, édesítővel és jól kiforraltam.
Volt leves is, 2 db karalábéból 1-1 sárgarépából és petrezselyemgyökérből, darabka zellergumóból, hagymával, zöldpaprika darabbal, mindent egy fakanálnyi kacsazsíron dinszteltem meg, aztán felöntöttem 2,5 liter forró vízzel, ízesítettem szitált ételízesítővel és sóval, őrölt borssal, szárított petrezselyemzölddel. Amikor a zöldségek megpuhultak, 7 dkg 8 tojásos eperszalag tésztát főztem bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése