Némi kis pihenő után újra itt vagyok, de továbbra sem tudok valami eget
rengető specialitásról beszámolni, viszont libanyakból még soha nem
főztem pörköltet, ezért ilyen szempontból új ételt hoztam. A múltkor
nagyon bejött a családnak a kacsanyakas-zúzás tarhonyás hús, úgy
gondoltam ez sem lehet rosszabb. És tényleg nagyon finom volt. És ha még
azt is hozzáveszem, hogy a kiló libanyakért (amiben 6 db nyak volt - 24
db hús lett belőle) 352,- forintot fizettem, a tarhonya 200,-, a csomag
tészta, amit még főztem mellé - mert hátha valaki nem akar tarhonyát
enni - 200 Ft, az 752,- Ft, ha a hagymát, olajat, sót, paprikát is
beleszámítom, akkor is belefér 1000 forintba, és kétszer tudunk enni
belőle öten.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 nagy fej hagyma, 2 hegyes csípős
paprika magház felöli vége, 1 fonnyadt paradicsom, 6 libanyak négybe
vágva, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 púpos fehér kanál só, 3
fehér kanál fűszerpaprika, 6 dl forró víz.
Zepter edényben, gyorsfőző fedővel főztem a pörköltet, de hagyományos
módon, vagyis az apróra vágott hagymát, paprikavégeket és lehéjazott
paradicsomot kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a zsíros részektől
megtisztított, eldarabolt, megmosott libanyakakat, fehéredésig sütöttem,
aztán fűszereztem sóval, fokhagyma granulátummal, fűszerpaprikával, jól
elkevertem és felöntöttem 6 dl forró vízzel. A fazekat lezártam, és szokásos jelzésekig erős tűzön forraltam, utána takarékra állított tűzhelyen 22 percig
főztem. Hideg vízbe állítással és pöcök nyomogatásával visszahűtöttem
az edényt, és már tálaltam is. Most pirított tarhonyával ettük, de aki
akarja orsótésztával is eheti.
Pirított tarhonya: nagy teflon serpenyőben megpirítottam a tarhonyát (50
dkg) kevés olajon, majd 1 fehér kanál sóval ízesítettem,
felöntöttem 1,1 liter meleg vízzel és puhára főztem.
Nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta, Apa szerint bármikor jöhet.
Mikor még a szüleimmel éltem, akkor ilyen nyakas ételt anyum is csinált sokszor, mert kiadós.(és mert finom is) És mindig rötyögtünk ebéd alatt, mikor az 5 ember egyszerre cuporgatta a nyakakat:)
VálaszTörlésNálunk is volt nagy cuppogás :)! De mit lehet tenni, ha csak úgy jön le az a finom husi a csontról:).
VálaszTörlés