2013. április 22., hétfő

Libanyak pörkölt pirított tarhonyával

Némi kis pihenő után újra itt vagyok, de továbbra sem tudok valami eget rengető specialitásról beszámolni, viszont libanyakból még soha nem főztem pörköltet, ezért ilyen szempontból új ételt hoztam. A múltkor nagyon bejött a családnak a kacsanyakas-zúzás tarhonyás hús, úgy gondoltam ez sem lehet rosszabb. És tényleg nagyon finom volt. És ha még azt is hozzáveszem, hogy a kiló libanyakért (amiben 6 db nyak volt - 24 db hús lett belőle) 352,- forintot fizettem, a tarhonya 200,-, a csomag tészta, amit még főztem mellé - mert hátha valaki nem akar tarhonyát enni - 200 Ft, az 752,- Ft, ha a hagymát, olajat, sót, paprikát is beleszámítom, akkor is belefér 1000 forintba, és kétszer tudunk enni belőle öten.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 nagy fej hagyma, 2 hegyes csípős paprika magház felöli vége, 1 fonnyadt paradicsom,  6 libanyak négybe vágva,  1 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 púpos fehér kanál só, 3 fehér kanál fűszerpaprika, 6 dl forró víz.
Zepter edényben, gyorsfőző fedővel főztem a pörköltet, de hagyományos módon, vagyis az apróra vágott hagymát, paprikavégeket és lehéjazott paradicsomot kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a zsíros részektől megtisztított, eldarabolt, megmosott libanyakakat, fehéredésig sütöttem, aztán fűszereztem sóval, fokhagyma granulátummal, fűszerpaprikával, jól elkevertem és felöntöttem 6 dl forró vízzel. A fazekat lezártam, és szokásos jelzésekig erős tűzön forraltam, utána takarékra állított tűzhelyen 22 percig főztem. Hideg vízbe állítással és pöcök nyomogatásával visszahűtöttem az edényt, és már tálaltam is. Most pirított tarhonyával ettük, de aki akarja orsótésztával is eheti. 
Pirított tarhonya: nagy  teflon serpenyőben megpirítottam a tarhonyát (50 dkg) kevés olajon, majd 1 fehér  kanál sóval ízesítettem, felöntöttem 1,1 liter meleg vízzel és puhára főztem.
Nagyon bejött mindenkinek, aki kóstolta, Apa szerint bármikor jöhet.

2 megjegyzés:

  1. Mikor még a szüleimmel éltem, akkor ilyen nyakas ételt anyum is csinált sokszor, mert kiadós.(és mert finom is) És mindig rötyögtünk ebéd alatt, mikor az 5 ember egyszerre cuporgatta a nyakakat:)

    VálaszTörlés
  2. Nálunk is volt nagy cuppogás :)! De mit lehet tenni, ha csak úgy jön le az a finom husi a csontról:).

    VálaszTörlés