2013. április 14., vasárnap

Spenóttal-sonkával-sajttal göngyölt, bundázott karaj

Imádom a spenótot, amikor szép frisset látok, nem tudok ellenállni neki. Most is így volt a hét végi bevásárlás alkalmával, vettem fél kilót a magam kedvére. Párom kedvére - most Ő kísért el vásárolni -  hosszú karajt vettem, mert megint rántott húst kívánt, de szigorúan kikötötte, hogy most nem csirkéből. Otthon kicsontoztam a karajt, a csontokból levest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 25 perc alatt, ahogy szoktam. 
A karajt szép vékony szeletekre vágtam, aztán ahogy klopfoltam, munka közben eldöntöttem, hogy nemcsak egyszerű rántott karaj lesz, hanem csinálok a gyerekeknek "sonkával"-sajttal göngyölt rántottat, magamnak - és persze annak, aki elég bátor lesz megkóstolni -  spenóttal-sonkával-sajttal göngyölt, bundázott karajt. A hűtőben kutakodva találtam 3 szelet krakkói sertéssonkát, meg egy csomag (benne 7 szelet) füstölt főtt tarját, ezek kerültek a hússzeletekbe, meg 1 szelet Tilsiti sajt a 3 spenótos göngyöltre és 7 rudacska trappista a tarjával-sajttal göngyöltekre. 


A spenótos göngyölthöz néhány szép nagy - vastag szárától megtisztított, több vízben átmosott spenótlevelet egy tálban leforráztam, aztán alaposan lecsepegtettem. A kivert, megsózott hússzeletekre pici fokhagyma granulátumot szórtam, ráfektettem a lecsepegtetett spenótleveleket,  azokat is megsóztam picit, és ugyancsak pici fokhagyma granulátumot szórtam rá, majd a csíkokra vágott krakkói sonka következett, végül a kis darabokra tépkedett Tilsiti sajt. Felgöngyöltem, megtűztem hústűvel, majd szokásos módon bundáztam lisztbe-kevés sóval elhabart tojásba és morzsába, a két végét duplán, azaz kétszer mártottam tojásba és morzsába és alaposan összenyomkodtam.


A tarjás-sajtosnál ugyanúgy jártam el, de ott csak 1-1 szelet tarját illetve 1-1 darab sajtot tettem a kiklopfolt hússzeletre, felgöngyöltem, és ugyanúgy paníroztam, mint a spenótost.  Természetesen készült sima rántott hús is Apa kedvére :). A húsok mellé krumplit sütöttem, illetve a maradék spenótból párolt spenótot. Ehhez a spenótot leforráztam, leszűrtem, lecsepegtettem. Felolvasztottam egy evőkanál Flora margarint, ráraktam a spenótot, néhány csipet szitált ételízesítőt és fokhagyma granulátumot szórtam rá, és addig pároltam, míg teljesen "zsírjára sült".


2 megjegyzés:

  1. Igaz hogy nem a kedvencem a spenót, de nagyon guszta így a husid és igen finom lehet!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva, nagyon finom volt, persze rajtam kívül csak Középsőm kóstolta meg. A többiek bánhatják, hogy nem :)!

    VálaszTörlés