Imádom a spenótot, amikor szép frisset látok, nem tudok ellenállni neki.
Most is így volt a hét végi bevásárlás alkalmával, vettem fél kilót a
magam kedvére. Párom kedvére - most Ő kísért el vásárolni - hosszú
karajt vettem, mert megint rántott húst kívánt, de szigorúan kikötötte,
hogy most nem csirkéből. Otthon kicsontoztam a karajt, a csontokból
levest főztem gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 25 perc alatt,
ahogy szoktam.
A karajt szép vékony szeletekre vágtam, aztán ahogy klopfoltam, munka
közben eldöntöttem, hogy nemcsak egyszerű rántott karaj lesz, hanem
csinálok a gyerekeknek "sonkával"-sajttal göngyölt rántottat, magamnak -
és persze annak, aki elég bátor lesz megkóstolni -
spenóttal-sonkával-sajttal göngyölt, bundázott karajt. A hűtőben
kutakodva találtam 3 szelet krakkói sertéssonkát, meg egy csomag (benne 7
szelet) füstölt főtt tarját, ezek kerültek a hússzeletekbe, meg 1
szelet Tilsiti sajt a 3 spenótos göngyöltre és 7 rudacska trappista a
tarjával-sajttal göngyöltekre.
A spenótos göngyölthöz néhány szép nagy - vastag szárától megtisztított,
több vízben átmosott spenótlevelet egy tálban leforráztam, aztán
alaposan lecsepegtettem. A kivert, megsózott hússzeletekre pici
fokhagyma granulátumot szórtam, ráfektettem a lecsepegtetett
spenótleveleket, azokat is megsóztam picit, és ugyancsak pici fokhagyma
granulátumot szórtam rá, majd a csíkokra vágott krakkói sonka
következett, végül a kis darabokra tépkedett Tilsiti sajt.
Felgöngyöltem, megtűztem hústűvel, majd szokásos módon bundáztam
lisztbe-kevés sóval elhabart tojásba és morzsába, a két végét duplán,
azaz kétszer mártottam tojásba és morzsába és alaposan összenyomkodtam.
A tarjás-sajtosnál ugyanúgy jártam el, de ott csak 1-1 szelet tarját
illetve 1-1 darab sajtot tettem a kiklopfolt hússzeletre, felgöngyöltem,
és ugyanúgy paníroztam, mint a spenótost. Természetesen készült sima
rántott hús is Apa kedvére :). A húsok mellé krumplit sütöttem, illetve a
maradék spenótból párolt spenótot. Ehhez a spenótot leforráztam,
leszűrtem, lecsepegtettem. Felolvasztottam egy evőkanál Flora margarint,
ráraktam a spenótot, néhány csipet szitált ételízesítőt és fokhagyma
granulátumot szórtam rá, és addig pároltam, míg teljesen "zsírjára
sült".
Igaz hogy nem a kedvencem a spenót, de nagyon guszta így a husid és igen finom lehet!
VálaszTörlésKöszi Éva, nagyon finom volt, persze rajtam kívül csak Középsőm kóstolta meg. A többiek bánhatják, hogy nem :)!
VálaszTörlés