Már régóta foglalkoztatott a fonott hús gondolata, csak azt nem tudtam
eldönteni milyen húsból és milyen ízesítéssel készítsem, hogy elég
szaftos és finom ízes legyen. Ma délelőtt is azon gondolkodtam, hogy mit
kellene főzni, mert mostanában egyre nehezebben találok új ötleteket,
és valahogy nem is akar bevenni most a főzés. Amikor pedig teherré
válik, akkor az már a nemszeretem kategória. Párommal a kertben
beszélgettünk, hogy mi lesz ma ebédre, de neki is csak azt tudtam
mondani, hogy ötletem sincs, meg kedvem se, ezért feldobta, hogy akkor
rendeljünk valamit, ne vergődjek a főzéssel. Nagy kő esett le a
szívemről, hogy nem kell görcsölnöm, aztán bementem a konyhába, hogy
mégiscsak elpakolom a hűtő hidegebb részébe, vagy a mélyhűtőbe a
húsokat, amiket tegnap vettem, nehogy tönkremenjenek. Először a 3 db
csontos-bőrös csirkemell került a kezembe. Lebőröztem, lefejtettem a
csontról, a mellcsontokat is kettévágtam, aztán lefejtettem a kis
középső részeket a mellfilékről, majd a húsokat vízszintesen
kettévágtam. Egyen kipróbáltam milyen lenne, ha megfonnám, és nagyon
tetszett. Egymás után megcsináltam az összes hús fonását, majd mindegyik
végét megtűztem fogpiszkálóval, hogy ne nyíljon ki.
Egy szétnyitott sütőzacskóval bélelt tepsibe sorakoztattam őket, mindkét
oldalukat megsóztam kicsit. Aztán jött az ötlet: nagyon ferdén
szeletelt kolbászt hosszában kettévágtam, kb. ugyanakkora
sajtszeletkével összefogtam, és a fonásokba csúsztattam.
Alakulóban volt az ételem, de még mindíg hiányzott valami. Leheletnyi
olasz szárított zöldfűszerkeverékkel is megszórtam a fonott, kolbásszal
és sajttal tűzdelt húsokat, majd vékony paradicsomszelet-cikkeket is
tettem a tűzdelések tetejére.
Kevés olajjal megspricceltem a húsokat, és némi állás után 200 fokra
előmelegített sütőben, takarás nélkül kb. 25 perc alatt szép pirosra
sütöttem.
3 fonott hús tetejére vékony gombaszeleteket is tettem, mert én nagyon szeretem a gombát |
Köretnek kockára vágott krumplit sütöttem, és vékonyra szeletelt-sózott paradicsomot kínáltam még a húshoz.
Az volt az érdekes, hogy a nagy kísérletezésben már nem is éreztem
tehernek az előkészületeket, inkább izgatottan vártam, hogy milyen lesz a
végeredmény. Közben a mellcsontokat is megfőztem levesnek gyorsfőző
fedővel szokásos jelzések után 7 perc alatt - nagyon takarékra vett
tűzhelyen. Átszűrés után cérnametéltet főztem a levesbe (erről nem
készült most nem készült kép, csak gyorsan bekaptuk).
A hús viszont nagyon ízlett az itthon lévő családtagoknak, egyáltalán
nem száradt ki, és finom ízt kapott a kolbásztól, sajttól, fűszerektől
és paradicsomtól.
Néhány darab maradt két nagyobbik gyermekemnek, akik nem voltak itthon
az ebéd idején. Legnagyobbikom horgászik egy fizetős horgásztavon, mert a
Tisza még mindig ki van áradva, Középsőm meg elment bicajozni, és még
nem ért haza, de mi már nem tudtunk és nem is akartunk tovább várni az
ebédeléssel.
Ahhoz képest hogy nem volt kedved jól belejöttél! Nagyon finom lehetett, igen guszta!
VálaszTörlésA kísérletezés hevében teljesen elfelejtettem, hogy a hátam közepére sem kívántam a mai főzést, és finom ebéd lett a vége :).
VálaszTörlés