2013. május 12., vasárnap

Cukkinikrémleves zellerrel, rántott velő, hús és gomba


Ma egy könnyű zöldségkrémlevest főztem, hogy ellensúlyozza kicsit a nehezebb második fogást. Cukkinikrémlevest készítettem, szárzellerrel, tejszínnel, tejföllel, pirított kenyérkockákkal. Csak kis fazékkal főztem, mert az ilyen krémleveseket a gyerekek nem szokták szeretni, ezért nagyon örültem, hogy Legkisebbikem kétszer szedett belőle.
Hozzávalók: 1 nagyobb cukkini, néhány szál szárzeller, 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1,3 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő, őrölt bors, 1 dl tejszín, 3 teáskanál rétesliszt, 2 evőkanál tejföl, 1-1 kávéskanál szárított kapor és szárított petrezselyemzöld, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 3 nagyon vékony szelet félbarna kenyér, pici olaj


A megmosott cukkinit nagyon vékonyan megtisztítottam, hosszában négybe vágtam és feldaraboltam. Utána felaprítottam a zellerszárakat, a hagymját és fokhagymát is, mindent fazékba pakoltam, felöntöttem forró vízzel, sóztam, borsoztam, ételízesítővel is ízesítettem és fedő alatt, takarékon puhára főztem, majd botmixerrel összemixeltem.

Visszatettem a tűzhelyre, és kóstolgattam, de elég semleges íze volt, ezért tettem még bele szárított kaprot, szárított petrezselyemzöldet és fokhagyma granulátumot, illetve kellett még bele kevés só és bors is. Kóstolgatás közben észrevettem, hogy a szárzeller rostjai a turmixolás ellenére is olyan kemények, mint a zöldbab kemény "szálkája", ezért szűrőn is áttörtem a levest, ami után igazán krémessé vált. Újra felforraltam, majd forrás után behabartam a tejszínből és lisztből készült habarással.   A végén még két kanál házi tejföllel savanyítottam rajta egy kicsit, amitől igazán kellemes ízt kapott. Hozzá levesbetétként a pirított kenyérkocka nagyon jó kiegészítés volt. A tányéromra én még apróra tépkedett friss petrezselyemzöldet szórtam, úgy szedtem rá a levest. 

A második fogás fő attrakciója a rántott velő lett volna, de kiderült, hogy Legkisebbikem nem szereti a velőt (sem), így vennem kellett néhány szelet húst is, hogy Ő se maradjon éhen. Nagyon szép sovány csont nélküli tarja volt a Lidl-ben, abból vettem egy csomaggal, azt klopfoltam ki és paníroztam be, állítólag nagyon finom szaftos rántott husi lett belőle. A velőt most nem főztem elő mint régebben. Tegnap megtisztítottam a hártyáktól és egyéb nem tetsző részektől és hűtőben lefóliázva tartottam a mai felhasználásig. Ma néhány darabot megsóztam, és úgy nyersen bepaníroztam, majd forró olajban, de a hőt mérsékelve sütöttem meg szép lassan, hogy a belseje is biztosan átsüljön. Volt még három gombám is itthon, annak középső részét is kirántottam több vastag szeletre vágva (ezt leginkább én szeretem). Köretnek sült krumpli és vegyes vágott savanyúság, vagy majonéz volt mellé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése