2013. május 16., csütörtök

Fő az egészség

                                                     

Kedves Bloggertársamtól Mritától, az Enni élvezet vagy kaland csupán? című blog írójától kaptam egy invitálást a "Fő az egészség!" mozgalomba. Örültem a felkérésnek, mert én is igyekszem egészségesen táplálkozni, és a családomat is afelé próbálom irányítani, bár a pasik nagyon nehezen akarnak abba az irányba haladni, inkább a hagyományos, férfias ételeket szeretik. Nagy kedvencük a pörkölt, amit  bármikor és minden mennyiségben képesek megenni, de említhetném a rántott húst is, abból is inkább a sertéshúsból készült változatot. Azért nem tudják magukat kivonni a törekvéseim alól, mert rendszeresen készítek sültek mellé sültzöldségeket, olajban sült krumpli helyett tepsis krumplit,  zöldségsalátákat és gyümölcssalátákat. A Zepter edényeknek köszönhetően gyakran készülnek az ételek hozzáadott zsiradék nélkül. Cukrot nagyon keveset veszek  (azt is csak azért, mert a gyerekek cukorral isszák a kávét). Ha édesítenem kell valamit, akkor inkább édesítőszert használok, de abból is keveset. Süteményeket nagyon ritkán sütök, mert nem vagyunk édesszájúak, a fiúk inkább 1-1 kocka csokit kapnak be, én meg az aszalt gyümölcsöket részesítem előnyben, illetve mindannyian gyümisalizunk, ha valami csemegére vágyunk, az egészségesebb és  gyorsabb is. A zöldségeket igyekszem változatosan elkészíteni, (pl. rakottan, töltötten, tésztaszósznak, rántva, sütve) de úgy, hogy minél közelebb álljon az ízlésükhöz, mert egyébként teljes elutasításban volna részem. Viszont van egy olyan zöldséges étel, egészen pontosan zöldséges tészta, ami a nagy kedvencek listáján az élvonalban szerepel, ez a cukkinis-fokhagymás-petrezselymes csípős tészta. (Tegnap is ezt kérte Legkisebbikem, de az egész családban nagy kedvenc.) Szerintem egészséges is, nemcsak finom, ezért ezt hoztam első receptként.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 közepes cukkini, 3 gerezd fokhagyma, 1 hegyes erős paprika, 1 kis csokor petrezselyemzöld, néhány friss bazsalikomlevél, só, bors ízlés szerint, 
1 csomag durum spagetti vagy más tészta (nálam most spagettiből és linguine-ből készült vegyesen), 1,1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, 1 evőkanál olaj. 
Először a tészta főzővizét tettem oda forrni. Amikor felforrt, sóztam, öntöttem bele 1 evőkanálnyi olajat, és beleraktam a kettétört durum tésztákat. Átkevertem, újraforrás után 12 percig főztem, közben még legalább kétszer átkevertem, hogy ne tapadjanak össze a tésztaszálak.
A megmosott cukkinit nagylyukú reszeleőn héjastól a serpenyőbe reszeltem, apró lyukú reszelővel a megtisztított fokhagymát is. A hegyes erős paprikát karikára vágtam és szintén a serpenyőbe raktam. Kevés olajon pirítani kezdtem. Pillanatok alatt isteni illatok terjengtek a konyhában. Sóztam, borsoztam, majd a megmosott petrezselymet és bazsalikomot is felapróztam. A reszelt cukkininek nem kellett sok idő, pillanatok alatt elkészült. Hozzátettem az apróra vágott zöldeket, jól átkevertem  a "mártást" és összekevertem a főtt tésztával. Azonnal tálaltam. Ha van otthon paradicsom, akkor a kész tésztához nyers, összevágott paradicsomot is keverhetünk, a tészta hője pillanatok alatt felmelegíti a paradicsomot, úgy még gazdagabb lehet a tésztánk. Reszelt sajttal is meg lehet szórni, de "pucéran" - sajt nélkül - szeretjük :).
a képet Legkisebbikem készítette
Másodiknak egy gyümölcssaláta receptet hoztam, bár a blogon már rengeteg gyümölcssalátát leírtam, tulajdonképpen nem is kellene hozzá recept. Bármilyen otthon található gyümölcsöt megmosás után meg kell tisztítani, összvágni, citromlével meglocsolni, és mézzel ízesíteni. Ennyi az én univerzális gyümölcssaláta receptem. Legjobb, ha minden gyümölcs friss, de feldobhatjuk a salátát aszalt gyümölcsökkel, fagyasztott gyümölccsel, de néha akár befőttel is. Tejszínnel vagy alkohollal én nem rontanám el.
És itt egy tegnap délután készült gyümölcssaláta  az éppen  itthon lévő gyümölcsökből.
Hozzávalók: 3-3 db körte, nagy mandarin, narancs, banán, 2 félmarék mazsola, 3 evőkanál méz.
A megtisztított gyümölcsöket összevágtam, rászórtam a mazsolát, rákanalaztam a mézet elkevertem. Nagyon lédús volt a mandarin és a narancs is, ezért citromlé nem kellett hozzá. Nagyon finom volt.

 A Fő az egészség! mozgalom szabályai pedig a következők:

1.       Ha megkaptad a felkérést, tölts fel egy olyan ételt blogodra, vagy honlapodra -a mozgalom logójával együtt- amit egészséges, vagy a megszokottnál egészségesebb módon készítettél el.

2.       Az egyetlen kikötés a recepttel kapcsolatban az, hogy megfeleljen a "Fő az egészség!" mozgalom szempontjainak.

3.       A recept mellett tanácsokat adhatsz egészséges elkészítési módokról, vagy írhatsz alapanyagokról is.

4.       A felkérést 2-3 bloggernek add tovább, akiket erről értesítesz kommentben, vagy e-mailben.


Egyetlen pontban eltérnék a mozgalom szabályaitól. Régebbi tapasztalatom szerint egyre többen zárkóznak el az ilyen továbbadásos dolgoktól, ezért nem jelölök meg név szerint senkit,  de ha valaki kedvet érez a mozgalomhoz való csatlakozáshoz, az felkérés nélkül is nyugodtan írja meg a saját posztját a blogjában, fejtse ki a véleményét, és tegye be  a témához szánt receptjét. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése