2013. május 18., szombat

SAD 15 "Jaj de jó a habos sütemény!" - Rákóczi túrós lepény


Gionettától, a Magyar ízek tárháza című blog írójától kaptam felkérést a SAD 15. fordulójára, melynek témája  "Jaj de jó a habos sütemény!". Már régen kigondoltam, hogy erre a Rákóczi túrós lepényt fogom megsütni, mert a család imádja a túrós sütiket. A receptet Zamat és illat blogján találtam meg hozzá, egészen kis változtatással sütöttem meg az ott talált sütit.
A tészta hozzávalói:
30 dkg liszt (én fele-fele arányban rétes és finom lisztet használtam)
20 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 tojás sárgája
csipet só
1 nagy citrom reszelt sárga héja
Ezeket gyors mozdulatokkal tésztává gyúrtam, aztán a hűtőbe raktam fél órára, majd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe "tapicskotam", mert kinyújtani nekem nem sikerült.
Utána 180 fokra előmelegített sütőben szép rózsaszínre sütöttem, míg elkészült a töltelék (kb. 10-12 perc).
Túró töltelék:
1 kg (házi) túró
7 tojás sárgája (mert kis tojásaim voltak)
15 dkg + 1 evőkanál porcukor
2 + 1 vaníliás cukor
3 evőkanál búzadara
3 evőkanál (házi) tejföl (30 %-os)
1 nagy citrom sárga héja
2 tojás fehérje
A túrót a tojás sárgájával, 15 dkg porcukorral, 2 cs vaníliás cukorral búzadarával és tejföllel botmixerrel összemixeltem, hogy teljesen síma krémet kapjak. A végén a 2 tojás fehérjét kemény habbá vertem 1 vaníliás cukorral és 1 evőkanál porcukorral, ezzel a kemény habbal lazítottam kicsit a túró tölteléket.
A kikevert tölteléket az elősütött linzerre kentem, majd a sütőbe visszatolva
160 fokon és légkeverésen sütöttem tovább 20-25 percig, amíg a teteje színt kapott. Amíg ez megtörtént, felvertem a tojáshabot:
Tojáshab:
7 kis tojás fehérje
15 dkg cukor
A hab réseibe:
1 ü baracklekvár
Amikor a túró már megszínesedett a lizner tetején, a tojáshabból kis csillagcsővel átlósan rácsot nyomtam a tetejére (igaz, a mintából a végére semmi nem látszott), a mélyedéseket 1-1 kávéskanál baracklekvárral töltöttem meg, 
majd a tepsit 110 fokra visszatoltam a sütőbe 20 percre. De mivel további 20 perc után sem színesedett meg a hab, kicsit feljebb vettem a sütő hőmérsékletét, és néhány perc alatt ilyen szép rózsaszín lett a hab a Rákóczi túrós lepény tetején. 
Alig bírtuk kivárni, hogy szeletelhessük és kóstolhassuk. Aki eddig megkóstolta, mindenkinek nagyon ízlett - legnagyobb örömömre :).

2 megjegyzés:

  1. Nagyon szép lett a sütid! Ez a sütemény nálunk is nagy kedvenc!

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva! Biztos lehetett volna szebb is, de nincs már annyi türelmem hozzá, mint régen. Azért finom volt :)!

    VálaszTörlés