2013. május 20., hétfő

Marhahúsleves, főtt marhahús kaporszósszal, marhapörkölt, borsost okány sertéslapockából


Bár nagyon fáj a lábam, ma megint többfélét főztem, hogy holnap ne kelljen. Kétféle húsom volt itthon, marhalábszár és sertéslapocka. Mindkettőt előkészítettem még tegnap délután, hogy ma kevesebb dolgom legyen. A marhalábszárnak egy szép vastag izomkötegét felszeleteltem - ebből lett a marhahúsleves csigatésztával. 
A leveshúst kiszedtem a levesből és tejszínes-tejfölös kaporszószt főztem mellé a már többször leírt módon, egy nagy csokor zsenge, friss kaporból. Isteni volt együtt :)
(Hozzávalók: 1 evőkanál Flóra margarin, 1-2 evőkanál olaj, 2 evőkanál rétesliszt, 1 nagy csokor friss kapor, fél liter forró víz, 1 dl tejszín, 2  evőkanál tejföl, só, pici bors)
 A marhalábszár többi részét lehártyázás után apróra vágtam, marhapörköltnek, amihez tésztát főztem.
A sertéslapockának egy részét csíkokra vágtam, a többit kockára, utóbbit a hűtő 0 fokos rekeszébe tettem holnaputánig, akkor majd készítek belőle valamit. A felcsíkozott lapockából borsos tokányt főztem Zepter sütés szabályai szerint. Szárazon vízpróbáig hevítettem a serpenyőt, beleraktam a húscsikokat, és fehéredésig sütöttem.
Rászeltem 3 nagy fej hagymát, megszórtam 3-4 kávéskanál őrölt borssal, 1 csapott fehér kanál sóval, kevés olajat öntöttem rá, jól elkevertem és 90-100 percig takarékon főztem.

Amikor zsírjára sült, kevés vizet öntöttem alá (kb. 2 dl-t), hogy puhára, szaftosra párolódjon. 
Apró tisztított krumplikat főztem hozzá köretnek és csemege uborkát kínáltam mellé.

1 megjegyzés:

  1. Mária kedves, a Húskonzerv házilag kérdésedre:
    mi a kamrában tároltuk, igaz ott jó hűvös van. 1-2 hónapig jól eláll.

    VálaszTörlés