2013. május 17., péntek

Francia zöldségleves, sültcsirke, tepsiskrumpli, paradicsomos rizseshús




A francia zöldségleves onnan kapta a nevét, hogy mirelit francia zöldségkeverékből készült, hagyma, zöldpaprika petrezselyemzöld hozzáadásával még tegnap, de ma is nagyon jól esett.
A zöldségkeverékben volt burgonyakocka, sárgarépakocka, zöldborsó és kukorica. Párom csodálkozott is, hogy kukoricát is tettem a levesbe, mert tudja, hogy nem szeretem, de azért annyira nem utálom, hogy kiszedegettem volna a keverékből. 
És akkor a készítés: egy kis fej hagymát apró kockákra vágtam, és egy hegyes erős paprika felét is. Kevés olajon megdinszteltem, majd ráraktam kb. 60 dkg francia zöldségkeveréket és addig dinszteltem, míg a zöldségek átforrósodtak. Ekkor megszórtam 1 fehér kanál ételízesítővel, 1 csapott fehér kanál sóval, jó sok őrölt borssal, és felengedtem 2 liter forró vízzel. Puhára főztem a zöldségeket, majd belefőztem 3 kis félmarék karika tésztát. Kb. 5-6 perc múlva habarást készítettem 1,5 dl hideg vízből, 2 csapott evőkanál réteslisztből, és 1 teáskanál keményítőből, ezzel behabartam a levest. 4-5 evőkanál tejszínnel finomítottam, megszórtam szárított petrezselyemzölddel, forraltam még kb. 5-6 percig és tálaltam. Finom laktató leves lett.
Tegnap második fogásnak készítettem egy paradicsomos rizseshúst csirkemellel, chili porral, nagyon finom volt, de maradt belőle egy kevés. Ezt is fölmelegítettem ma egy kevés paradicsomlé és fűszerek hozzáadásával a sültcsirke és a tepsis krumpli mellé, - szinte rizottószerű lett.


A sültcsirkéhez most egy kicsit más fűszerkeveréket készítettem, ezekből:
4 fehér kanál ételízesítő, 4 fehér kanál só, 2 kávéskanál chili por, 4 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1-1 kávéskanál római kömény, oregano, borsikafű, rozmaring, 1/2 -1/2 kávéskanál kakukkfű és őrölt koriander.
Ezzel a fűszerkeverékkel ízesítettem a csirkedarabokat, és a tepsis krumplit is. Mindkettőt sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem, a krumplira kevés olajat spricceltem és kézzel jól összekevertem, hogy mindenütt egyenletesen fűszeres legyen. 180 fokos sütőben sültek légkeverésen 1 órán át, a csirke a sütés első fél órájában alufóliával volt lefedve, fél óra elteltével levettem az alufóliát és a sütést 220 fokon légkeverésen folytattam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése