A francia zöldségleves onnan kapta a nevét, hogy mirelit francia zöldségkeverékből készült, hagyma, zöldpaprika petrezselyemzöld hozzáadásával még tegnap, de ma is nagyon jól esett.
A zöldségkeverékben volt burgonyakocka, sárgarépakocka, zöldborsó és
kukorica. Párom csodálkozott is, hogy kukoricát is tettem a levesbe,
mert tudja, hogy nem szeretem, de azért annyira nem utálom, hogy
kiszedegettem volna a keverékből.
És akkor a készítés: egy kis fej hagymát apró kockákra vágtam, és egy
hegyes erős paprika felét is. Kevés olajon megdinszteltem, majd ráraktam
kb. 60 dkg francia zöldségkeveréket és addig dinszteltem, míg a
zöldségek átforrósodtak. Ekkor megszórtam 1 fehér kanál ételízesítővel, 1
csapott fehér kanál sóval, jó sok őrölt borssal, és felengedtem 2 liter
forró vízzel. Puhára főztem a zöldségeket, majd belefőztem 3 kis
félmarék karika tésztát. Kb. 5-6 perc múlva habarást készítettem 1,5 dl
hideg vízből, 2 csapott evőkanál réteslisztből, és 1 teáskanál keményítőből,
ezzel behabartam a levest. 4-5 evőkanál tejszínnel finomítottam,
megszórtam szárított petrezselyemzölddel, forraltam még kb. 5-6 percig
és tálaltam. Finom laktató leves lett.
Tegnap második fogásnak készítettem egy paradicsomos rizseshúst
csirkemellel, chili porral, nagyon finom volt, de maradt belőle egy
kevés. Ezt is fölmelegítettem ma egy kevés paradicsomlé és fűszerek
hozzáadásával a sültcsirke és a tepsis krumpli mellé, - szinte
rizottószerű lett.
A sültcsirkéhez most egy kicsit más fűszerkeveréket készítettem, ezekből:
4 fehér kanál ételízesítő, 4 fehér kanál só, 2 kávéskanál chili por, 4
kávéskanál fokhagyma granulátum, 1-1 kávéskanál római kömény, oregano,
borsikafű, rozmaring, 1/2 -1/2 kávéskanál kakukkfű és őrölt koriander.
Ezzel a fűszerkeverékkel ízesítettem a csirkedarabokat, és a
tepsis krumplit is. Mindkettőt sütőpapírral bélelt tepsiben sütöttem, a
krumplira kevés olajat spricceltem és kézzel jól összekevertem, hogy
mindenütt egyenletesen fűszeres legyen. 180 fokos sütőben sültek
légkeverésen 1 órán át, a csirke a sütés első fél órájában alufóliával
volt lefedve, fél óra elteltével levettem az alufóliát és a sütést 220
fokon légkeverésen folytattam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése