2013. május 14., kedd

Húsos tarhonya kolbásszal, zöldbableves




Mit főzzek?? Időről időre felvetődik minden háziasszonyban a kérdés. Én is gyakran így vagyok ezzel. A lehetőségeimet pedig az itthon található alapanyagok határozzák meg, ma is. Volt a hűtő 0 fokos rekeszében fél kiló darált hús, a kamrában Mándi féle tarhonya, ebből rögtön adódott is, hogy a kettő kombinálásából kell valamit kihoznom. Aztán egyik lépés után jött a másik, és asztalra került ez a darált húsos tarhonya kolbásszal gazdagítva. A hűtőben keresgélve megtaláltam a levesnek valót is, hát összeállt az ebéd, zöldbableves is készült. 

A húsos-kolbászos tarhonya hozzávalói: 1/2 kg darált sertéshús, 1 fej hagyma, 3 db lecsópaprika, 3/4 hegyes-erős paprika, 1  paradicsom, 2 közepes krumpli, 1,5 fehér kanál só, 3 fehér kanál fűszerpaprika, 1 kávéskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum, 1,5 liter + 2,5 dl forró víz, 2 csomag Mándy féle tarhonya (200 gr/csomag), 2 x 10 cm-es kolbász (kétféle).
Az elkészítése ugyanúgy kezdődött, mint a töltött padlizsán töltelékénél. Szárazon fölforrósítottam egy nagyobb Zepter lábast, abban pirítottam le a sovány darált húst. 

Amíg pirult, megtisztítottam, összevágtam a hagymát, kis kockákra vágtam a zöldpaprikákat, a hámozott paradicsomot, és a tisztított krumplit. Először a hagymát raktam rá, majd 1-2 perces párolás után a paprikát, paradicsomot és krumplit, úgy dinszteltem tovább pár percig. 
Aztán sóztam, megszórtam őrölt köménnyel, fokhagyma granulátummal, fűszerpaprikával, jól elkevertem és felöntöttem másfél liter forró vízzel, újraforrás után beleöntöttem a tarhonyát és lefedve, takarékon puhára főztem mindent kb. 20-25 perc alatt. Ekkorra az összes levet magába szívta a tarhonya, ezért öntöttem alá még egy csésze forró vizet, majd beletettem a felszeletelt kétféle kolbászt. Még néhány percig forraltam és el is készült. Csalamádéval és csemege uborkával isteni volt.
És akkor a zöldbableves: 1 evőkanál olaj, 1-1 kis szál sárgarépa, paszternák, petrezselyemgyökér, 1 pici hagyma, fél csípős paprika, 3 gomba kalapszéle, ami még vasárnap maradt,  kb. 35 dkg mirelit zöldbab, 1,5 liter forró víz, 1,5-2 fehér kanál ételízesítő, vagy só ízlés szerint. a habaráshoz: 1,5 dl hideg víz, 2 csapott evőkanál rétesliszt, 2 teáskanál étkezési keményítő, végül  2 evőkanál tejföl és 1 kávéskanál fokhagyma granulátum. 
A zöldségeket megtisztítottam, apróra vágtam, pici olajon megdinszteltem, utána öntöttem hozzá a forró vízzel leöblített zöldbabot. Felöntöttem 1,5 liter forró vízzel, beletettem az ételízesítőt és fedő alatt, kb. 15 perc alatt puhára főztem.


Habarást készítettem 1 dl hideg vízből és réteslisztből, a leveshez öntöttem, de nem sűrítette be eléggé, ezért fél dl hideg vízben elkevertem 2 teáskanál keményítőt, és ezzel tovább sűrítettem a levest. Végül két evőkanál házi tejföllel és fokhagyma granulátummal ízesítettem, forraltam 1-2 percig és tálaltam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése