Négy pulykaszárnyból készült ma ebéd, amíg sült, elmentem vásárolni. Nem kellett ott állni mellette, elvolt magában.
Hozzávalók: 4 db pulykaszárny (kb. 1,6 kg volt összesen), só,
annyi olaj, ami ellepi, 1 fej egészben hagyott hagyma, 5-6 gerezd héjas
fokhagyma.
A megtisztított, megmosott pulykaszárnyakat besóztam, az ovális Zepter
edénybe raktam, és hagytam jó fél órát állni, hogy a sót magába
szívhassa, aztán felöntöttem annyi olajjal (kb. 1 liter), ami ellepte a
szárnyakat. Beletettem a megmosott, szárazra törölt hagymákat, és
forrásig hevítettem az olajat. Amikor felforrt, takarékra állítottam,
lefedtem, és elindultam vásárolni. Kb. másfél óra múlva hazaértem, akkor
már isteni illatok vártak a lakásba lépve. Megnéztem a szárnyakat,
vajpuhára, szaftosra sültek, de sápadtak voltak még kicsit, ezért nagy
fokozaton sütöttem tovább fedő nélkül, míg szép színt kapott a hús, és
az olaj is teljesen tisztává, átlátszóvá vált.
Akkor kiszedtem az olajból a szárnyakat. Közben megpucoltam és kockára
vágva sülni tettem pár krumplit, amikor az is elkészült, már ehettünk
is. (A krumpli kicsit túlsült, mert közben drága Tomikám hívott
Skype-on, Vele beszélgettem vagy 20 percet, csak akkor kaptam észbe,
mikor Legkisebbikem szólt, hogy már ég a krumpli, köszönjek el.) Ma csak
csípős kethup volt a sült pulykaszárny és sült krumpli mellé.
Az olajat átszűrve teszem el, és amihez lehet felhasználom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése