2013. május 18., szombat

Pulykaszárny bő olajban sülve

Négy pulykaszárnyból készült ma ebéd, amíg sült, elmentem vásárolni. Nem kellett ott állni mellette, elvolt magában.
Hozzávalók: 4 db pulykaszárny (kb. 1,6 kg volt összesen), só, annyi olaj, ami ellepi, 1 fej egészben hagyott hagyma, 5-6 gerezd héjas fokhagyma.

A megtisztított, megmosott pulykaszárnyakat besóztam, az ovális Zepter edénybe raktam, és hagytam jó fél órát állni, hogy a sót magába szívhassa, aztán felöntöttem annyi olajjal (kb. 1 liter), ami ellepte a szárnyakat. Beletettem a megmosott, szárazra törölt hagymákat, és forrásig hevítettem az olajat. Amikor felforrt, takarékra állítottam, lefedtem, és elindultam vásárolni. Kb. másfél óra múlva hazaértem, akkor már isteni illatok vártak a lakásba lépve. Megnéztem a szárnyakat, vajpuhára, szaftosra sültek, de sápadtak voltak még kicsit, ezért nagy fokozaton sütöttem tovább fedő nélkül, míg szép színt kapott a hús, és az olaj is teljesen tisztává, átlátszóvá vált. 

Akkor kiszedtem az olajból a szárnyakat. Közben megpucoltam és kockára vágva sülni tettem pár krumplit, amikor az is elkészült, már ehettünk is. (A krumpli kicsit túlsült, mert közben drága Tomikám hívott Skype-on, Vele beszélgettem vagy 20 percet, csak akkor kaptam észbe, mikor Legkisebbikem szólt, hogy már ég a krumpli, köszönjek el.) Ma csak csípős kethup volt a sült pulykaszárny és sült krumpli mellé.
Az olajat átszűrve teszem el, és amihez lehet felhasználom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése