Ma újra padlizsán szerepel az étlapunkon. Most töltve készült. Képekben
mesélem el, lehet, hogy magyarázószöveg nem is kellene hozzá, de azért
néhány szót mégis mellékelek :).
Hozzávalók: 2 db nagy feszes padlizsán (1kg), só, fél kg
darált sertéscomb, 1 fej hagyma apróra vágva, só/vagy ételízesítő és
őrölt bors ízlés szerint, 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs, 2,5-3
dl forró víz, 1 teáskanál szárított petrezselyemzöld, 2 db nyers tojás, 2
púpos teáskanál tejföl, reszelt sajt
A padlizsánokat megmostam szárazra töröltem és hosszában ketté vágtam.
Késsel körbevágtam a magház körüli részt, és kanállal kiszedtem a
belsejét, így 4 padlizsáncsónakom lett. A "csónakok" aljáról levágtam
egy kis héjas részt, hogy ne billegjenek, besóztam őket és szűrőbe
tettem, a kivájt részeket is besóztam egy tálban és állni hagytam
legalább fél órán át, hogy kioldódjon az esetleges keserű nedve.
Előkészültem a töltelék elkészítéséhez. Összevágtam egy fej hagymát,
majd a lecsöpögtetett kivájt padlizsánhúst. A Zepter serpenyőt üresen
melegedni tettem, és amikor olyan forró volt, hogy belecsöppentett víz
szétfutott, mint a higany, beletettem a darált sertéscombot és
fehéredésig sütöttem. Először odaragadt a serpenyő aljához, de amikor
bezáródtak a hús rostjai, elengedte az edény, nem kell attól félni, hogy
leég.
Amikor a padlizsán kicsit összeesett, hozzáadtam a főzőtasak paraboiled
rizst, jól elkevertem, felöntöttem 2,5-3 dl forró vízzel, és lefedve,
takarékon 20 percig főztem.
Csak ezután kóstoltam meg, hogy elég sós-e, de nem volt elég fűszeres,
ezért 1 fehér kanál szitált ételízesítőt tettem bele, fűszereztem őrölt
borssal és szárított petrezselyemzölddel. Hogy összefogassam kicsit a
tölteléket, tányérba ütöttem 2 tojást, tettem hozzá két púpos teáskanál
tejfölt és két csipet sót, elhabartam, és a töltelékhez kevertem.
Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra és légkeverésre. A padlizsáncsónakokat
konyhai papírtörlővel szárazra töröltem, sütőpapírral bélelt tepsire
sorakoztattam, elosztottam bennük az elkészült tölteléket és az
előmelegített sütőben 30 percig sütöttem.
Akkor kivettem, reszelt trappista sajttal bőven megszórtam, és visszadugtam, amíg ilyen szép piros lett.
Amíg megsült, bazsalikomos paradicsomsalátát készítettem:
felszeleteltem 4 paradicsomot, és öntetet készítettem rá 1 kanál
citromléből, 1 kanál olajból, sóval, borssal 4-5 apróra vágott
bazsalikomlevéllel. Ezzel meglocsoltam a paradicsomszeleteket,
összekevertem, és kicsit félretettem, majd megsütöttem néhány kockára
vágott krumplit.
A töltött padlizsán csak néhány perccel hamarabb lett kész, mint a
sültkrumpli, amint az is elkészült, már ehettünk is. Nagyon finom volt.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése