2013. május 24., péntek

Gyurma házilag az Unokámnak



A fehér az elkészült gyurma eredeti színe.

Ma nem csináltam nagy főzést, csak egy lábas currys-csirkemelles rizseshúst főztem. Mindenki örült neki, gyorsan megebédeltünk és ment mindenki a dolgára tovább. Délután így volt időm kísérletezni. Gyurmát készítettem az Unokámnak. Régebben vettünk egy nagy dobozzal, mindenféle színben, de mikor legutóbb itthon volt, Ő is főzőcskézőset játszott, a kis gyurmakésével az összes gyurmát fölszabdalta, aztán a kis vödrében "megfőzte" aztán a megfőzött "ételt" jelképesen megette, igazából utána mindet a kukába dobta. Most vettünk megint gyurmát, meg nyomóformákat is, de a neten különféle házi gyurmákat találtam, úgy gondoltam kipróbálom. Nem kellett hozzá sokminden, csak
3 bögre finom liszt, 1 bögre só, 1,5 börgre langyos víz (pedig az eredeti receptben az volt írva, hogy nem kell egy egész bögrével), és 2 evőkanál glicerin (az eredeti receptben ebből is csak 1 volt írva, de nekem úgy nem állt össze).
Ezeket közepes lángon addig főztem, amíg elvált az edény falától. Persze csak oldalt, mert amúgy úgy lesült, hogy a maradványokat alig bírtam kivakarni a lábasból. (De az is lehet, hogy én rontottam el valamit.)
Aztán egy furnérlapra tettem, azon gyúrogattam óvatosan, amíg formázhatóra hűlt, akkor ételszinezékkel színeztem. Citromsárga, zöld, kék és málnapiros folyékony szinezéket kapott Legkisebbikem (Tesco, kb. 70,- Ft/db, és még rengeteg van bennük), azokkal dolgoztam. Persze először gumikesztyűben, nehogy a kezem is a leírt színekben pompázzon. Formázás közben azért kis étolajat és vizet még beledolgoztam, mert a száraz levegőjű lakásban kicsit kiszáradt a tésztagombócok külseje. Az elkészült gyurma nem fog,  jó a tapintása, úgy működik, mint a gyurma, csak nincs olyan gyurmás szaga.
Végül azért egész jó lett, bár lehet, hogy legközelebb másik receptet próbálok ki. Sok recept van a neten, csak be kell írni a Google keresőjébe, hogy "gyurma házilag" és máris lehet válogatni. Mi most ezzel a házi gyurmával fogunk játszani :). Addig meg külön-külön nejlonzacskóban tartom őket kiszáradás ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése