2013. május 5., vasárnap

Filézett töltött csirke, rántott csirkeszárnyközép "combocska"

Tegnap születésnapot ünnepeltünk, Legkisebbikem 27 éves lett. Az ilyen ünnepi alkalmakra mindig igyekszem valami finomsággal előrukkolni, figyelembevéve, hogy mit szeretnének. Márciusban Középsőm szülinapjára ezért készült kacsasült, áprilisban Legnagyobbikom névnapjára pizza, most pedig olyannal próbálkoztam, amit eddig még - legalábbis ilyen formában - soha nem csináltam. Az ötletet A fickó fakanállal című blogról kaptam, ahol egy videó is szerepel a csirke kifilézéséről, és a csirkeszárnyak feldolgozásáról, amit érdemes megnézni, mert új távlatokat nyithat a konyhában. Köszönet az ötletért! Legkisebbikemet hiába faggattam tegnap, hogy mihez lenne kedve, nem adott konkrét válalszt, csak annyit kért, hogy zöldség ne legyen, bármi más jó. Így hát vettem két szép tanyasi csirkét, és csirkeszárnyakat (igaz utóbbiak nem tanyasiak voltak), ezekből készült végül az ünnepi vacsora. A videó megnézése után nem tűnt bonyolultnak a csirke kicsontozása, de én az egész műveletet egy éles kis kés segítségével csináltam végig, nem téptem a húst, mint a filmen a "mester". És a szárnycombokat és a combokat is teljesen csonttalanítottam, hogy simán lehessen szeletelni a töltött csirkét. Csakúgy mint a filmen, én is hátán ejtett vágással kezdtem a műveletet, (miután a felesleges zsiradéktól megtisztítottam a csirkék hasüregét, és a zsírzómirigyüket is eltávolítottam,) és haladtam két oldalt, aztán lefelé előre a mellcsonttal bezárólag. Elöl nagyon óvatos voltam, mert a mellfilék között csak a bőr maradt egyben, ott hús nincs is.
 




A töltelék elkészítéséig visszaraktam a hűtőbe a madarakat, a csontokat és a szárnyvégeket pedig nagy fazékban gyűjtöttem, amiből levest főztem utána. 
A blogomról már ismert kétféle töltelékkel töltöttem meg a csirkéket, májassal és tojásossal. 
A töltelékek hozzávalói két csirkére: 25 dkg szikkadt kenyér, víz az áztatáshoz, - a kenyeret áztatás és kinyomkodás után pontosan kimérve kétfelé osztottam, 
májashoz: az áztatott kenyér fele (kb. 28 dkg), 3 db csirkemáj és 2 db csirkeszív kis kockákra vágva, 1 nyers tojás, 2 kávéskanál vargányagomba por, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál ételízesítő, 1 nagy csokor petrezselyemzöld fele apróra vágva. A közepére 3 db főtt tojás.
a tojásoshoz: az áztatott kenyér másik fele, 3 db főtt tojás kockákra vágva, 1 nyers tojás, 2 kávéskanál csiperke gombapor (saját készítésű), 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál ételízesítő, a nagy csokor petrezselyemzöld másik fele. A közepére 3 db főtt tojás.
Amikor a töltelékek elkészültek, a filézett csirkéket kívül-belül besóztam, szétterítettem a húson a tölteléket, a szárnycombokba és a combokba is nyomkodtam belőle, a csont helyére, aztán középre sorakoztatam a tojásokat, a csirke két oldalát felhajtottam és hústűvel megtűztem. 
tojásos töltelékkel



májas töltelékkel

A sütőt közben légkeverésen 250 fokra melegítettem. A csirkéket külön-külön sütőzacskóba húztam, margarint tettem a tetejükre, majd bekötöttem a zacskót, de tűvel kiszúrtam, nehogy szétdurranjon.
A tepsit a forró sütőbe toltam, de a hőt azonnal visszavettem 200 fokra, így sütöttem a csirkéket 20-25 percig, majd 180 fokra mérsékeltem a sütő hőfokát, és további 1 órán keresztül sültek a madarak. Ezután a sütőt kikapcsoltam, az ajtaját kinyitottam, és még legalább 25-30 percig hagytam állni a húst. 
Aztán másik tepsire raktam, mert nincs olyan nagy tálam, amin a kettő elfére,  felszeleteltem és petrezselymes krumplival meg csemege uborkával tálaltam. Sajnos mindkét csirke szétrepedt a sütés közben, de ez az élvezeti értékén semmit nem rontott (középen csak a bőr tartotta egyben a mellnél a filét, legközelebb kevesebb tölteléket teszek bele, akkor talán nem feszítis szét).



Amíg a csirkék sültek  kirántottam az előzőleg előkészített csirke szárnyközepeket. 21 db nem tanyasi volt, de a 4 tanyasit is bepaníroztam és megsütöttem, így összesen 25 db kis combbá formázott szárnyközép lett. 
A fentebb említett videó megnézése után a szárny feldolgozása is gyerekjáték volt. A szárnycombról leválasztott két ízületes szárnyat megtörtem úgy, hogy a szárny belső fele volt felém, a szányvéget lefelé nyomtam, ekkor a két csont, ami a szárnyközépben van, a bőrt átszúrva kitüremkedett. (A vége felé, amikor már fáradt a kezem, egy kicsit megvágtam a szárnyközép bőrét, úgy még egyszerűbben kitüremkedett a két csont.) Már csak le kellett vágni a szárnyvéget (mehetett a leveses fazékba), a vékonyabb csontot kihúztam a húsból, mikozben a húst a vastag csonton lefelé toltam. Ki is alakult a kis "comb". Sózás után paníroztam, majd lassú tűznél sütöttem, hogy átsüljön. A szárnycombokat ugyanígy előkészítettem (a húst fellazítottam és feltoltam a csonton), ma vagy holnap azt is megsütöm.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése