A töltelék elkészítéséig visszaraktam a hűtőbe a madarakat, a csontokat
és a szárnyvégeket pedig nagy fazékban gyűjtöttem, amiből levest főztem
utána.
A blogomról már ismert kétféle töltelékkel töltöttem meg a csirkéket, májassal és tojásossal.
A töltelékek hozzávalói két csirkére: 25 dkg szikkadt kenyér, víz az áztatáshoz, - a kenyeret áztatás és kinyomkodás után pontosan kimérve kétfelé osztottam,
májashoz: az áztatott kenyér fele (kb. 28 dkg), 3 db csirkemáj
és 2 db csirkeszív kis kockákra vágva, 1 nyers tojás, 2 kávéskanál
vargányagomba por, 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál ételízesítő, 1
nagy csokor petrezselyemzöld fele apróra vágva. A közepére 3 db főtt
tojás.
a tojásoshoz: az áztatott kenyér másik fele, 3 db főtt tojás kockákra vágva, 1 nyers tojás, 2 kávéskanál csiperke gombapor (saját készítésű), 1 kávéskanál őrölt bors, 1 fehér kanál ételízesítő, a nagy csokor petrezselyemzöld másik fele. A közepére 3 db főtt tojás.
Amikor a töltelékek elkészültek, a filézett csirkéket kívül-belül
besóztam, szétterítettem a húson a tölteléket, a szárnycombokba és a
combokba is nyomkodtam belőle, a csont helyére, aztán középre
sorakoztatam a tojásokat, a csirke két oldalát felhajtottam és hústűvel
megtűztem.
tojásos töltelékkel |
májas töltelékkel |
A sütőt közben légkeverésen 250 fokra melegítettem. A csirkéket
külön-külön sütőzacskóba húztam, margarint tettem a tetejükre, majd
bekötöttem a zacskót, de tűvel kiszúrtam, nehogy szétdurranjon.
A tepsit a forró sütőbe toltam, de a hőt azonnal visszavettem 200 fokra,
így sütöttem a csirkéket 20-25 percig, majd 180 fokra mérsékeltem a
sütő hőfokát, és további 1 órán keresztül sültek a madarak. Ezután a
sütőt kikapcsoltam, az ajtaját kinyitottam, és még legalább 25-30 percig
hagytam állni a húst.
Aztán másik tepsire raktam, mert nincs olyan nagy tálam, amin a kettő
elfére, felszeleteltem és petrezselymes krumplival meg csemege
uborkával tálaltam. Sajnos mindkét csirke szétrepedt a sütés közben, de
ez az élvezeti értékén semmit nem rontott (középen csak a bőr tartotta
egyben a mellnél a filét, legközelebb
kevesebb tölteléket teszek bele, akkor talán nem feszítis szét).
Amíg a csirkék sültek kirántottam az előzőleg előkészített csirke szárnyközepeket. 21 db nem tanyasi volt, de a 4 tanyasit is bepaníroztam és megsütöttem, így összesen 25 db kis combbá formázott szárnyközép lett.
A fentebb említett videó megnézése után a szárny feldolgozása is
gyerekjáték volt. A szárnycombról leválasztott két ízületes szárnyat
megtörtem úgy, hogy a szárny belső fele volt felém, a szányvéget lefelé
nyomtam, ekkor a két csont, ami a szárnyközépben van, a bőrt átszúrva
kitüremkedett. (A vége felé, amikor már fáradt a kezem, egy kicsit
megvágtam a szárnyközép bőrét, úgy még egyszerűbben kitüremkedett a két
csont.) Már csak le kellett vágni a szárnyvéget (mehetett a leveses
fazékba), a vékonyabb csontot kihúztam a húsból, mikozben a húst a
vastag csonton lefelé toltam. Ki is alakult a kis "comb". Sózás után
paníroztam, majd lassú tűznél sütöttem, hogy átsüljön. A szárnycombokat
ugyanígy előkészítettem (a húst fellazítottam és feltoltam a csonton),
ma vagy holnap azt is megsütöm.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése