Mamától ajándékba kapott kakaska lett a mai ebédünk alapja. Persze a
testkontroll irányelvei alapján elkészítve, csak zöldségekkel
kiegészítve.
Először megmostam és feldaraboltam a kiolvasztott kakast, aztán az
egészet gyorsfőző fedővel használható 5,8 literes fazékba tettem. Úgy
teli lett a fazék a húsokkal, hogy csak egy zöldpaprika és egy
héjasan hagyott, alaposan megmosott hagyma fért mellé, meg kb. 2,2 liter
víz. Tettem még bele ételízesítőt, sót borsot, lezártam a fazekat és
gyorsfőző fedővel, szokásos jelzések után 20 percig főztem. Utána
hagytam magától visszaesni a pöcköt. Lehet, hogy nem kellett volna, mert
mikor kinyitottam az edényt, alig bírtam kiszedni a húsokat olyan puhák
voltak. A nagyobb alkatrészeket - combokat, szárnyakat, far és hátrészt
óvatosan tepsibe pakoltam. Az aprólékot kistányérra szedtem, a melle
húsát leszedtem a csontról és felkockáztam. A levest átszűrtem,
visszatettem a tűzhelyre, felforraltam, és belefőztem 3 sárgarépát, 2
petrezselyemgyökeret, egy jó darab zellert felszeletelve, egy nagy
gombát négybe vágva és 25 dkg fagyasztott zsenge borsót. Kb. 15-20 perc főzés után visszatettem a levesbe a felkockázott mellet is, az lett a levesbetét tészta helyett.
A második fogás köretébe most 6 kisebb sárgarépa, 1 nagy
petrezselyemgyökér, egy nagy zellergumó fele, 2 gomba, 1 zöld és 1 piros
kaliforniai paprika, 1 hámozott padlizsán, 2 kisebb cukkini, 2 fej
hagyma, 2 hegyes erős paprika, és 1 nagy paradicsom került feldarabolva. A zöldségeket olajjal vékonyan kikent tepsibe terítettem, sóztam, borsoztam, olasz zöldfűszerkeverékkel és kevés ételízesítővel is megszórtam, pici olajjal megöntöztem, jól elkevertem és 200 fokra előmelegített, légkeverésre állított sütőbe toltam.
Kb. 1 óra kellett, hogy szép pirosra süljön.
A sütés utolsó 20-25 percében a tepsibe pakolt levesben előfőzött kakas
alkatrészeket is betoltam a zöldségek fölé, és a hőt 250 fokra emeltem.
Krumpli nélkül is ízgazdag laktató finomságot tálalhattam :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése