mákos linguine |
Párom már napok óta azzal ostromol, hogy mákos tésztát szeretne. Eddig
elhessegettem még a gondolatát is, mert én egyszerűen képtelen vagyok
megenni. Bármikor szívesen főzök sós tésztákat, de az édesek olyan távol
állnak tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől, a mákosat meg kifejezetten nem
bírom. Néhány napja nagy buzgón tanulmányozom Jackie Le Tissier
Testkontroll vegetáriánusoknak című könyvét (csak ötletadóként, de
továbbra sem tervezem, hogy vegetáriánus legyen a család, mert a fiúk és
Apa annál sokkal jobban szeretik a húst, szinte bármilyen formában), ahol a különféle ételek besorolásai is megtalálhatók, ebben a könyvben láttam, hogy a mák a semleges ételek sorába tartozik.
Felderengett, hogy talán mégiscsak kaphat Apa mákos tésztát, hisz
szénhidrátos ételt (tojás nélküli tésztát) semlegessel lehet társítani.
Aztán a neten rákerestem a mák gyógyhatásaira, és meglepődve láttam,
hogy milyen sok jó hatása van a szervezetre pl. ITT. Így Apa ma megkaphatta a hőn áhított mákos tésztát az ebéd második fogásaként, a sült zöldséges lencsekrémleves után. Azért káposztás tészta is készült, mert akármilyen egészséges is a mák, az édes tésztákat én továbbra sem tudom megenni.
káposztás linguine |
A sült zöldséges lencsekrémleves hozzávalói: 1 liter zöldséges lencseleves, kis tálkányi sült brokkoli-sárgarépa, 1 evőkanál rétes liszt és olaj, kb. 7 dl forró víz, kevés só, fokhagyma granulátum, szárított petrezselyemzöld, 3 szelet zsemlekenyér és pici olaj a pirított kenyérkockákhoz
A tegnapi ebédről maradt kb. 1 liter zöldséges lencseleves, vacsoráról
pedig egy kis tálkányi sült brokkoli-sárgarépa. Az újrahasznosítás
jegyében mindkettőt felhasználtam. Először összeturmixoltam a felforralt
zöldséges lencselevest, aztán szűrőn átpasszíroztam, hogy szép sima
legyen. Ezután turmixoltam bele a sült brokkolit-sárgarépát, 1-1
evőkanál lisztet és olajat, majd kellő állagúra hígítottam forró
vízzel. Főztem pár percig, majd után-ízesítettem sóval, fokhagyma
granulátummal és szárított petrezselyemzölddel. A kenyérszeleteket
kockára vágtam és pici olajon megpirítottam.
Legnagyobb örömömre családom szívesen fogadja az ilyen krémleveseket mostanában. Ez is nagyon ízlett mindenkinek :)!!
sült zöldséges lencsekrémleves pirított kenyérkockákkal |
A második fogáshoz Zepter módszerrel megfőztem egy csomag tojás nélküli, négybe tördelt linguine-t 8-9 perc alatt, aztán az egyik felét összekevertem a pirított, sózott-borsozott káposztával, a másik felét pedig cukrozott mákkal (10 dkg darált mák + 10 dkg porcukor).
Krémleveseknek nem vagyok rajongója, de akár a mákos akár a káposztás tésztát szívesen elfogadnám mert nagyon szeretem! Nagyon guszta és finom ebédetek volt! Egészségetekre!
VálaszTörlésEz a leves zseniális, főleg, hogy újrahasznosított. A héten főztem lencsefőzeléket, szerintem megpróbálok valami hasonlót kreálni belőle! :)
VálaszTörlésÉva - a gyerekek nálunk se rajongtak érte régebben, most hál'Istennek mindig elfogy.
VálaszTörlésPitz - érdemes próbálkozni, mert nagyon finom a lencsekrémleves. Tapasztalatom szerint át kell passzírozni, mert a héja egyébként "töri" az ember száját :)!