2014. január 25., szombat

Zöldségleves, padlizsánpörkölt

A levesünk ma 4 féle zöldséget tartalmazó mirelit zöldségkeverékből készült (borsó, répa, karfiol és brokkoli). 
Hozzávalók: pici olaj, 1 kis fej felaprózott hagyma, 1 csomag (45 dkg) zöldségkeverék, 1 evőkanál rétes liszt, 1 teáskanálnyi csípős fűszerpaprika,  6 dl szárzellerkrémleves (tegnapról), 1,2 liter forró víz, só vagy ételízesítő ízlés szerint, teáskanálnyi szárított petrezselyemzöld, 6 dkg durum apró tészta (gyermelyi "Mesetészta" 250 gr/csomag)
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megdinszteltem, ráöntöttem a zöldségkeveréket, addig dinszteltem, míg jól átforrósodott. Megszórtam egy kanál liszttel, fűszerpaprikával, és alaposan elkevertem. Felöntöttem a tálka maradék szárzellerkrémlevessel és 2 tálka forró vízzel, forrás után 7 percig főztem. Akkor beletettem a tésztát és a szárított petrezselyemzöldet, újraforrás után újabb 7 percig főztem és még 2-3 percet hagytam állni tálalás előtt. Férjem azt mondta, hogy  ezt a finom tartalmas zöldséglevest minden nap  megenné.
A második fogás padlizsánpörkölt lett. Nem reklámoztam nagyon, sőt egyáltalán, hogy kellemes sűrűségét kevés liszt mellett pépesre mixelt gombával értem el. Így nem volt hiszti, mindenki szívesen megette. 
Hozzávalók: kevés olaj, 1 nagy fej felaprított hagyma, 1 hámozott, feldarabolt padlizsán, só, vagy ételízesítő ízlés szerint, 1-1 fehér kanál csípős és édesnemes fűszerpaprika, kb. 20 dkg gomba, fél liter forró víz, 1 evőkanál rétes liszt, kevés hegyes erős és sárga kaliforniai paprika.
Mielőtt a főzéshez kezdtem volna, megtisztítottam és robotgéppel egészen apróra vágtam a gombát, majd fél liter víz hozzáadásával még tovább aprítottam. Ezután kevés olajon megdinszteltem a felaprított hagymát, ráraktam a  feldarabolt padlizsánt
 
fél csapott fehér kanál sóval és 1 fehér kanál ételízesítővel ízesítettem, megszórtam fűszerpaprikákkal és felöntöttem vizes gombapéppel. Beletettem a hegyes erős és kaliforniai paprikákat is és főztem jó 25-30 percig. Akkor 1 kanál lisztet kávéscsészében összekevertem vízzel, és a pörkölthöz öntöttem, hogy még selymesebb legyen a szaftja. 5-7 perc forralás után elkészült, Durillo orsó tésztával (forrás után 7 percig főztem) és salátával tálaltam. 
A salátához ma is fél fej jégsalátát, fél kígyóuborkát, fél hegyes erős paprikát aprítottam fel, sóval, borssal, fokhagyma granulátummal, fél citrom levével, kanálnyi olajjal gyorsan elkevertem és már ehettünk is. 
Az ebéd utána várakozási idő 3 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése