2014. január 30., csütörtök

Gombakrémleves, avokádós linguine

Egy jó hírrel kezdeném a bejegyzést. A mai "mérlegelés" eredményeként elmondhatom, hogy 3,4 kg-mal vagyok könnyebb, mint január 2.-án. Mindezt éhezés nélkül, finomakat kajálva értem el, úgy, hogy hagyományos, nem szétválasztott ételt is ettem néha, inkább esti időpontra időzítve, hogy napközben a testkontrollos vonalon tudjunk maradni. A család is könnyebben elfogadja a testkontrollos étkezést, ha néha lehet "normálisan"  - ill. megszokott módon enni.  Sőt, még azt is meg-megjegyzik, hogy sokkal jobban érzik magukat a bőrükben, mióta családilag testkontrollozunk.
Viszont az újabb nap újabb fejtörést, hozott, hogy mi készüljön ebédre. Megállapítottuk, hogy jobban bírjuk a napot, ha délben szénhidrátos ebédet eszünk, ezért megint valami szénhidrátost kellett kitalálnom. Volt még itthon két hatalmas tölteni való gombám, arra gondoltam, az jó lesz egy gombakrémlevesnek, amihez "tigriscipó" kockákat pirítottam. Aztán a gyümölcsös tálon megláttam az avokádót, egyből beugrott, hogy Illéskrisz konyhájában isteninek tűnő avokádókrémes spagettit láttam pár napja. Meglett hát a második fogás is, bár Apa és Legkisebbikem eddig mereven elutasították az avokádó megkóstolását, de bíztam benne, hogy így megpróbálkoznak vele. Azért az óvatosság kedvéért csak fokhagymás tésztaként mutattam be :), és csak mikor már azt mondták finom, akkor vallottam be a titkos összetevőt. 
A gombakrémleves hozzávalói: pici olaj, fél fej hagyma, 2 hatalmas csiperke (kb. 20 dkg), só, ételízesítő,  1,5 evőkanál rétes liszt, 1,2 liter forró víz, őrölt bors, szárított petrezselyemzöld, 2-3 evőkanál tejszín (a testkontrollban semlegesnek számít, csakúgy, mint az avokádó).
A felaprított hagymát pici olajon megdinszteltem, hozzáadtam a tisztított, cikkekre vágott gombát, megszórtam sóval, ételízesítővel és őrölt borssal, megvártam, míg a kioldódott lé elpárolgott alóla, akkor megszórtam liszttel, jól elkevertem és felöntöttem vízzel. Forrás után kb. 10 percig főztem, majd összeturmixoltam, forraltam még pár percig, míg megpirultak a kenyérkockák. Néhány nagyon vékonyra vágott tigriscipó szeletet kis kockákra aprítottam, és kevés olajon megpirítottam, a levesre szórva tálaltam. Szeretjük az ilyen finom krémleveseket :).
Avokádós linguine hozzávalói: fél fej hagyma, kevés olaj, kb. 5 dkg vaj, 4 kis gerezd fokhagyma, 1 nagyon érett avokádó, szitált ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 2-3 tekerés olasz szárított zöldfűszer keverék,  őrölt bors, chilipor, fél citrom leve, 1 kávéscsésze forró víz, 1 csomag ( 50 dkg) linguine tészta, 1 liter víz, 1 fehér kanál só, pici olaj.
A fél fej apróra vágott hagymát kevés olajon és kb. 5 dkg vajon megdinszteltem. Rányomtam a fokhagymagerezdeket, azzal is tovább dinszteltem még néhány percig, aztán félrehúztam az edényt, beleraktam a megtisztított, nagyobb darabokra vágott avokádót. Fűszereztem kevés szitált ételízesítővel, sóval, borssal, chiliporral, fél citrom levével, pár tekerés olasz fűszerkeverékkel, hozzáöntöttem 1 kis kávéscsésze forrásban lévő vizet, és botmixerrel pürésítettem az egészet. 
Közben Zepter módszerrel megfőztem a linguine-t forrástól számított 7 perc alatt, a főtt tésztát alaposan elkevertem az avokádókrémmel és tálaltam. 
Szénhidrátos ebéd, 3 óra utána a várakozási idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése