Igyekeztem olyan ebédet főzni, amivel nem kellett túl sokat foglalkozni.
Bőrös malachúst sikerült vennem az újév köszöntésére, amit még tegnap
délelőtt előkészítettem. Kicsontoztam és a bőrét is bekockáztam, aztán a
húst hasonló páccal pácoltam be, mint az egyben sült csülöknél már le van írva. Eltérés csak annyi volt, hogy nem dijoni mustárt használtam, hanem simát 2 teáskanállal, aztán 2-2
teáskanál csípős piros arany és ketchup, 6 nagy gerezd friss reszelt
fokhagyma, 2-3 löttyintésnyi olaj, 1-1 teáskanál őrölt kömény és fekete
bors. Ezzel a keverékkel jó alaposan bedörzsöltem a kicsontozott
malachúst, aztán nagy üvegtálban jól lefóliázva a hűtőbe raktam
felhasználásig,
csakúgy, mint a malaccsontokat, amiből végül citromos-tárkonyos malacraguleves készült.
Sütés előtt a húsokat besóztam, úgy raktam a vékonyan kiolajozott nagy
kacsasütő tálba, ráraktam a fedelét és mehetett a 180 fokra és
légkeverésre állított sütőbe sülni jó másfél órára, aztán meglocsoltam
sörrel és fedés nélkül visszatoltam a sütőbe, hogy megpiruljon a hús. De
túl mély volt a kacsasütő, ezért a húst végül áttettem a tetejébe, és
grillre állított 220 fokos sütőben megpirítottam a bőrét. Mellé hagymás
krumplit, csemege céklát és uborkát, vagy lencsefőzeléket* lehetett választani.
A család többi tagja krumplival és savanyúsággal ette, rajtam kívül csak
Legkisebbikem Barátnője kóstolta meg. Én viszont csak lencsefőzeléket
ettem a malacsülthöz, biztos ami biztos :)!!
A leveshez odatettem a csontokat főni, 3 liter vízben, forrás és
lehabozás után fűszereztem sóval, ételízesítővel, borssal és tárkonnyal,
valamint apróra vágott vöröshagymával. Háromnegyed órán át főztem,
aztán bezöldségeltem, úgy főztem még 25-30 percig, aztán beletettem a
citromot, tejfölös habarással behabartam a levest, belefőztem kb. 8-10
dkg eperlevél tésztát és tettem még bele kevés tárkonyt és őrölt fekete
borsot is. 10-15 perc forralás után már tálalhattam is, és az egész
családnak nagyon ízlett.
Hozzávalók: 1/2 malac hátuljának csontjai + lába, 3 liter víz,
só, ételízesítő, őrölt bors, tárkony, 1 fej apróra vágott hagyma, 1
hatalmas sárgarépa és petrezselyemgyökér, fél zellergumó zöldjével
együtt, minden karikára, illetve kis darabokra vágva, 5 szelet citrom. A habaráshoz: 2 dl hideg víz, 1,5 evőkanál rétes liszt, 2-3 evőkanál tejföl. Végül 8-10 dkg levestészta, fűszerek az ízesítéshez.
Lencsefőzelék:
Forró vízben kb. 20 percig áztattam 25 dkg lencsét, aztán leöblítettem, áttettem a legkisebb Zepter gyorsfőző fedővel használható lábasba, öntöttem rá fél liter forró vizet, tettem bele 1 fehér kanál ételízesítőt, fél fej apróra vágott vöröshagymát, kávéskanálnyi fokhagyma granulátumot,
és a fedőt lezárva szokásos jelzések (pöcök kiugrása és termosztát
mutatójának zöld mező feléig érése) után 15 percig főztem. Az edényt
visszahűtöttem és kinyitottam, a főzeléket berántottam 1 evőkanál rétes lisztből és kevés olajból készült világos rántással. Kiforraltam, végül pici vizet és sót még adtam hozzá és el is készült.
Kedves María!
VálaszTörlésVisszanéztem az egész ünnepköri ételeidet. Most is, mint mindig, remek ételsort, finom süteményeket, partyfalatkákat tettél a családi asztalra.
Remek háziasszony vagy!
kívánom, hogy a 2014-es esztendőben is ilyen gondosan "etetsd" a xcsaládodat, szeretetben, egészségben!
Köszönöm Marisz :).
VálaszTörlésÉn is jó egészséget és sok boldogságot kívánok az új évre Neked és Családodnak.