2014. január 21., kedd

Rendhagyó nap zöldséges lencselevessel, brassói sültkrumplival, salátával

A mai nap kicsit felborult az átlagos hétköznapjainkhoz képest. Középsőm tegnap az éjféli géppel érkezett haza két hetes szabadságra Angliából, mire a reptérről hazaértek majdnem hajnali 2 óra volt. Utána Középsőm még evett, és hosszasan beszélgettünk. Apa és Legkisebbikem hamarabb lefeküdtek, mert kifárasztotta Őket a sötétben és ködben való vezetés, meg korán kellett kelniük,  mi még tovább beszélgettünk, én hajnali négy órakor adtam föl, Középsőmet úgy felpörgette a repülés izgalma, hogy fél hét után feküdt le. Még találkozott Apával, aki fél hétkor már indult dolgozni. Én úgy elaludtam, hogy tíz után ébredtem fel. Ez az előnye az itthon dolgozásnak, nem volt belőle probléma. Legkisebbikem olyan fáradtan ébredt, hogy nem volt kedve gyümölcsöket reggelizni, hagyományos sonkás-sajtos pirítóssal kezdte a napot. Apa sem gyümölcsöt reggelizett ma, de Ő legalább csak zöldségeket evett a pirítóshoz. Én maradtam a gyümölcsnél, igaz csak egy banánt bírtam megenni, pedig az éjjel a hosszas virrasztás alatt úgy éreztem, hogy azonnal meg bírnék enni egy lovat. Apáék is nagyon figyelték Középsőm minden mozdulatát, amikor a kolbászos-sajtos-erőspaprikás falatokat a szájába pakolta,  alig bírtam Őket lebeszélni a kora hajnali falatozásról.
Mivel Legkisebbikem ma felfüggesztette a testkontrollos táplálkozást, Középsőm meg még aludt, csak ketten ebédeltünk Apával. Zöldséges lencselevest főztem gyorsfőző fedővel, meg brassói ízesítésű sült krumplit uborkás-csípős jégsalátával, így aránylag gyorsan asztalra került az ebéd, meg még dolgozni is tudtam egy keveset. 

A lencseleves hozzávalói: 25 dkg lencse, forró víz az áztatáshoz, amennyi jól ellepi, 2 szál sárgarépa, 1 közepes petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 2 db 1 cm vtg.szelet egy hatalmas zellerből, 3 kicsi krumpli, 1 nagy fej felaprózott hagyma, 3 nagy gerezd fokhagyma fokhagymaprésen átnyomva, 2,5 liter forró víz, ételízesítő és/vagy só ízlés szerint (én 2,5 fehér kanál ételízesítőt tettem bele), kevés őrölt bors és chilipor, ill. szárított petrezselyemzöld, kb. 1 evőkanálnyi olaj. 
A lencsét addig áztattam forró vízben, amíg megtisztítottam, és kb. 1*1 cm-es egyenlő kockákra vágtam a zöldségeket. Akkor a lencsét szűrőben leöblítettem és fazékba raktam a zöldségekkel, felöntöttem forró vízzel, fűszereztem, lezártam a fazekat és szokásos jelzések után 15 percig főztem a levest, majd az edény visszahűtése után azonnal tálaltam. 
A második fogáshoz 6 közepes krumplit hámoztam, kockára vágtam és zepter módszerrel megsütöttem. Amikor megsült tányérra szedtem megsóztam, megszórtam őrölt borssal és fokhagyma granulátummal, és elkevertem. 
Amíg megsült a krumpli, a salátához összevágtam fél jégsalátát, fél kígyóuborkát és fél hegyes erős paprikát. Szokásos módon kevés citromlével, pici olajjal, sóval, borssal és fokhagyma granulátummal ízesítettem. 

Ez után a szénhidrátos ebéd után is 3 óra a várakozási idő.
Vacsorára valami húsos ételt készítek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése