2014. január 9., csütörtök

Akkor most vegetáriánusok leszünk??


Apa tette fel tegnap ezt a kérdést, miközben ebédhez készültünk. Mert az ebéd - ahogy már jó néhány napja  - hús mentes volt. Aztán megették az ebédet, és megállapították, hogy ez a hús nélküli ebéd talán még finomabb  volt, mintha  húsos lett volna. Azért megnyugtattam a családot, hogy nem leszünk vegetáriánusok, csak kevesebb húst eszünk az egészségünk érdekében. Január másodika óta csak egyszer ettünk húst, azóta inkább csak szénhidrátos és zöldséges ételeket, illetve gyümölcsöt fogyasztunk a testkontroll szabályainak betartásával. Előtte szinte minden nap ettünk valami húsfélét, úgyhogy Apának és Legkisebbikemnek biztos hiányzik. Ma, hogy megerősítsem húsevő mivoltukat húsos vacsora készült. Rakott zöldbab, majdnem teljesen úgy ahogy már régebben is. Persze most a testkontroll miatt kimaradt a rizs, és fűszerpaprika sem került bele, meg a készítés menetében is volt újítás, mert most egy edényben történt a hús és a zöldbab párolása. Egy nagy serpenyőben elkezdtem pirítani egy felaprózott hagymát 50 dkg darált hússal, és amikor pergősre pirult, hozzáöntöttem 1 kg mirelit zöldbabot, kb. 1dl forró vizet, és erős tűzön pároltam együtt a húst a babbal, hogy minél ízesebb legyen. Fűszereztem sóval, ételízesítővel, chiliporral és fokhagyma granulátummal, amikor szükségessé vált, újabb pici vízzel folytattam a párolást. Amikor a bab is megpuhult kiolajozott tepsibe öntöttem, habarékot készítettem rá 3 tojásból és fél pohár nagy poharas tejfölből, amivel nyakon öntöttem a húsos zöldbabot. Aztán a tetejét is megkentem tejföllel, megszórtam reszelt sajttal, és 200 fokos sütőben megsütöttem. Amíg sült, a tegnapelőtti paszternákos zellerkrémlevesbe belefőztem 1 pár felkarikázott bécsi virslit, és pár perc forralás után már tálalhattam is. Mindenkinek jutott egy tálkával a finom krémlevesből, utána a forró rakott zöldbab. A csupa szénhidrát  lángos ebéd után nem kellett ennél jobb  vacsora.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szeretem ezt a fajta rakott babot én sem szoktam húst bele tenni. Nagyon guszta! Vagyunk úgy mi is de különösen én hogy jó pár napig nem kívánom a húst és a fölvágottat sem. Nem árt az a szervezetnek legalább tisztul.

    VálaszTörlés
  2. Ez a zöldbab éppen húsos volt a sok hús nélküli kaja után. Finom volt :)! De tényleg hagyni kell néha a szervezetünket fellélegezni!

    VálaszTörlés