2014. január 24., péntek

Szárzellerkrémleves lángossal

Ilyen egyszerű volt a mai ebédünk. Én egy lángost a levessel együtt ettem, egy másikat utána sóval és fokhagyma granulátummal. Mindenképp finom volt.
A leves hozzávalói: 1 szárzeller, 1 fej hagyma, 2 liter víz, 2 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors, 20 dkg tegnapról maradt margarinos törtkrumpli, 2 evőkanál rétesliszt, kb. 1 evőkanálnyi olaj
szárzeller
Először összevágtam a megmosott szárzellert (a leveles részek kivételével, mert azt csak a főzés végén tettem a levesbe apróra vágva), felaprítottam egy fej hagymát, az egészet fazékba raktam, felöntöttem 2 liter forró vízzel, tettem bele 2 fehér kanál ételízesítőt és felforraltam. Hozzáraktam kb. 20 dkg tegnapról kimaradt törtkrumplit és puhára főztem a szárzellert. Amikor megfőtt botmixerrel pépesítettem és szűrőn átpasszíroztam, mert a szárzellernek olyan "szálkái" vannak, mint a zöldbabnak, igaz kicsit vékonyabbak, de úgy sem jó érzés, ha az ember torkára vagy nyelvére ragad. Passzírozás után még sűrítettem 2 evőkanál rétes liszttel és került bele egy pici olaj is, ezekkel újra összeturmixoltam és forraltam még pár percig, hogy a liszt besűríthesse.
Azért szeretem az ilyen zöldségkrémleveseket, mert így minden egyes kanálba azonos mennyiségű zöldség jut, biztos lehetek benne, hogy mindenki egyformán eszik zöldséget (nem lehet kiválogatni, amit esetleg nem szeretnek).  Szerencsére a család is szívesen fogyasztja, mert tényleg mindig finom krémesek az ilyen levesek :).
A lángoshoz felhasználtam a tegnapi törtkrumpli maradék másik felét.
Hozzávalók: kb. 20 dkg margarinos törtkrumpli, kb. 4 dl meleg víz, 60 dkg liszt (fele finom, fele rétes), 2 csomag instant élesztő, csapott fehér kanál só, 2 kávéskanál cukor, löttyintésnyi olaj.
A maradék krumplit összeturmixoltam kb. 2,5 dl meleg vízzel, hozzáraktam a liszteket, élesztőt, cukrot, sót, és elkezdtem összeállítani a lángost. Kellett még bele kevés meleg víz, és a végén egy pici olaj, hogy szépen dagasztható tészta legyen. Nagy tálban, folpackkal letakarva mikróba tettem 90 Wattra és 7 percre, hogy gyorsan beinduljon a kelés, majd a mikró leállítása után további 15 percig hagytam bent kelni. Olajozott asztallapra borítottam, kissé ellapogattam és széles szájú pohárral kiszaggattam. 11 db lett. Forró olajban darabonként megsütöttem.
Szénhidrátos ebéd volt, várakozási idő utána 3 óra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése