Tegnap vettem négy kétízületes pulykaszárnyat, ma azokból készült ebéd. Húsleves eperszalagtésztával, sörös pulykaragu és pulykapörkölt.
Először összevágtam a húst. A szárnyakat az ízületnél kettévágtam, a szárnyközepekről levágtam a fölösleges, és nagyon zsíros bőrrészeket, a szárnycombokról ugyancsak, aztán kicsontoztam és apróra vágtam. 1,05 kg apróhús lett a négy combból.
A szárnyközepekből és combcsontokból Zepter gyorsfőző fedővel levest főztem, bezöldségelve, nagy lángon felforraltam, majd a szokásos jelzések után (pöcök és mutató) takarékon (9/2 majd 1) 25 percig főztem, aztán visszahűtöttem a fazekat, és a levest rászűrtem a másik edényben közben megfőzött tésztára.
A pörköltet is hasonló képpen készítettem mint szoktam, 80 dkg pulyka apróhúsból, úgyhogy azt sem írom le részletesen.
A sörös pulykaragut viszont leírom, mert ilyet még soha nem készítettem, pedig már jó ideje foglalkoztatja a fantáziámat. Igaz eddig csak sörös marharaguról olvastam itt-ott, de úgy gondoltam, pulykahússal sem lehet rossz. És tényleg finom volt, bár ezt a fogást csak úgy improvizáltam.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej hagyma, 1 nagy sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, darabka zellergumó, 25 dkg pulyka apróhús, só, bors ízlés szerint, 1 babérlevél, 1 kávéskanál mustár, 2,5 dl +1-1,5 dl sör, 1 teáskanál rétesliszt.
Az apróra vágott hagymát és feldarabolt zöldségeket kevés olajon megdinszteltem, majd ráraktam az apróhúst. (Szerintem dupla mennyiségű húshoz is elég ennyi zöldség, én most csak - próba - adagot főztem ebből a fogásból). Addig pirítottam, míg mindenütt kifehéredett, aztán sóztam, borsoztam, ráraktam a mustárt és babérlevelet, jól elkevertem és felöntöttem 2,5 dl sörrel. Lefedve puhára főztem (kb. 1 óra). Amikor a hús megpuhult lisztből és sörből habarást kevertem egy kis csészében és a ragut besűrítettem vele. Néhány percig forraltam, majd megkóstoltam, kellett még pici só bele, és el is készült. Finom lett, pedig nem volt túlbonyolítva. Kicsit a vadasra hasonlított. Férjem is megkóstolta, és azt mondta finom. A vadast meg sem kóstolná. A képek vakuval készültek, ezért kicsit világosak:(
Maria, isteni volt biztosan mindegyik pulykaság!:)
VálaszTörlésMondd csak: milyen az eperszalag tészta? Nem ugrik be, hiába töröm a kobakom:)
Köszi Roza!
VálaszTörlésAz eperlevél az ugye kis négyzet vagy téglalap cikk-cakkos széllel.
Az eperszalag kb. 2 mm széles 2-2,5cm hosszú, ugyancsak cikk-cakkos széllel
Ha beírod a keresőbe eperszalag, máris mutatja :)!
VálaszTörlésNagyon fincsi lehet, bár pulykaszárnyat nem szoktunk enni, itt nem láttam még, más húsból is le tudom képzelni ezt a sörös szaftot:)
VálaszTörlésBiztosan más hússal is finom :)!!
VálaszTörlés