2012. december 2., vasárnap

Zöldségleves májgaluskával







Ma egy újabb májgaluskát próbáltam ki Horváth Ilona 1986-os kiadású szakácskönyvéből. De most nem húslevesbe, hanem zöldséglevesbe főztem. Íme az eredeti recept:








Én ezekből készítettem: szárazon kb. 10 dkg zsemlekenyér hideg vízben megáztatva, kicsavarva, 15,5 dkg elkapart csirkemáj, 1 db házi tojás, fél reszelt vöröshagyma (közepes) pici olajban megpirítva, kis csokor petrezselyemzöld apróra vágva, só, bors ízlés szerint, 1 evőkanál rétes liszt. 


A felsorolt anyagokat jól elkevertem és kb. fél óráig állni hagytam  a levesbe szaggatás előtt.







felét már a levesbe szaggattam, mikor eszembe jutott a fényképezés


A leveshez megtisztítottam és apróra vágtam 1 db hatalmas sárgarépát, 2 petrezselyemgyökeret, 1 jókora darab zellergumót, hozzátettem a májgombóchoz használt vöröshagyma másik felét egészben, fél hegyes erős paprikát, 1 petrezselyemgyökér zöldjét (ha a gyökérből is hozzávágok egy darabot, szépen körbe tisztítom és jól megmosom, nem kell összekötni a petrezselymet). Ezeket kb. 2 evőkanálnyi olajon lepirítottam, felöntöttem 3 liter forró vízzel, ízesítettem sóval, őrölt borssal, amikor a zöldségek megpuhultak, beleszaggattam a májgaluskát és lefedve főztem 8-10 percig. Mikor a fedőt levettem,  ideges lettem, mert  szétfőttek a galuskáim, - úgyhogy legközelebb több lisztet kell hozzá tennem. De legnagyobb örömömre a fiúk és Apa is morgás nélkül, sőt gyakori dícséretek mellett ették, pedig féltem, hogy reklamáció lesz a szétfőtt galuskák miatt. Ha csúnya volt is, azért finom volt :)!









Ja és volt második fogás is, de semmi különös, csak egyszerű rántott csirkemell szeletek sültkrumplival.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése