Tegnap elfogyott a csülök maradéka egyrészt melegen hagymás krumplival-káposzta salátával, másrészt hidegen kenyérrel-savanyúsággal. Ma meg elkészült a téli főzelék, a babfőzelék, ennek feltétje azonban csak néhány kisütött bacon szelet és a zsírján megsült frisli virsli volt. De ezt nem panaszként írom, mert nagyon jó kis kaja volt ez így is.
A babfőzeléket ezekből készítettem: 50 dkg apró szemű fehérbab, forró víz az áztatáshoz, ami bővel ellepi, 1,5 liter forró víz a főzéshez, só (és/vagy ételízesítő) ízlés szerint, 1 fej hagyma apróra vágva, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum. A rántáshoz kb. 4-5 evőkanál olaj, 4 evőkanál rétes liszt, kis meleg víz. Az utánízesítéshez pici só, fokhagyma granulátum, chilipor - minden ízlés szerint, 1-2 teáskanál 10 %-os ecet.
Szokás szerint elfelejtettem a babot az este beáztatni, ezért forró
vízben kb. 1 órát ázott ma főzés előtt. Utána a babot leszűrtem, jól
átmostam, a nemtetsző szemeket kiválogattam, majd a babot a 4,2 literes
gyorsfőző fedővel használható Zepter lábasba öntöttem. Felöntöttem 1,5
liter forró vízzel, fűszereztem 1-1 csapott fehér kanál sóval és
ételízesítővel, rászórtam a felaprózott hagymát és fokhagyma
granulátumot, majd az edényt lezártam és szokásos jelzésekig forraltam.
Akkor a tűzhelyet takarékra állítottam (9/1, sőt az utolsó 10-15 percben
9/0!!), és 40 percig főztem a babot. Az idő lejárta és a lábas
visszahűtése után berántottam a főzeléket az olajból és lisztből készült
világos rántással. A rántásos serpenyőt kiöblítettem egy kevés vízzel,
azt is a babhoz öntöttem, majd ízesítettem kevés chiliporral és ecettel a
főzeléket. Jól kiforraltam, pici sóval még ízesítettem és pirított
baconszeletekkel, meg sült virslivel tálaltam. Babérlevelet nem tettem
bele, mert Legnagyobbikom utálja a babér ízét. A krumplifőzeléket és a
vadast sem eszi meg a babér miatt, nem akartam, hogy a babfőzelék is
arra a sorsra jusson.
Ui.: Estére úgy besűrűsödött a babfőzelékem, ahogy a sárgaborsó szokott. 4 dl forró vízzel forraltam fel, meg kicsi sóval, és újra olyan finom lett, mint délben volt. Én ezt vacsoráztam minden nélkül, és minden falatot élveztem!! Isteni volt!!
Ui.: Estére úgy besűrűsödött a babfőzelékem, ahogy a sárgaborsó szokott. 4 dl forró vízzel forraltam fel, meg kicsi sóval, és újra olyan finom lett, mint délben volt. Én ezt vacsoráztam minden nélkül, és minden falatot élveztem!! Isteni volt!!
Nagyon guszta! Érdekes én még fehérbabból eddig nem készítettem, pedig milyen finom lehet!
VálaszTörlésÉn meg eddig egyáltalán nem készítettem, de nagyon ízlett, ismétlés lesz belőle az biztos!
VálaszTörlés