Volt itthon még karácsony előtti beszerzésből egy szép formás sütőtököm,
amire eddig nem került sor. Egészen szombatig. Akkor nekiveselkedtem,
alapos megmosás és szárazra törlés után feldaraboltam a tököt.
Kiöblösödő végét a magok kikaparása után négybevágva megsütöttem
(sütőpapírral bélelt tepsiben addig sütöttem 180 fokon, míg puhára, és
ilyen szépre sült).
A felső része viszont már nem fért bele a tepsibe, ezért abból párolt
tököt készítettem. A párolt tököt nagyon szerették a gyerekek, amikor
kicsik voltak, akkor persze csak ici-pici őrölt fahéjat és szegfűszeget
használtam a méz mellett. Legnagyobbikom annyira imádta, hogy a bőre is
elkezdett sárgulni a sok sütőtöktől, amit megevett. Most bezzeg rá se
néztek, hiába kínálgattam nekik és a lányoknak is ezt a finom csemegét. A
felső részt szintén négybe vágtam, óvatosan meghámoztam, és
feldaraboltam, majd fél liter vízzel, 2 nagy evőkanál mézzel, 1 kávéskanál gyömbérporral, fél-fél kávéskanál őrölt szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve megpároltam. Fogyasztás előtt kevés mézet csorgattam rá, úgy ettem. Melegen és hidegen egyaránt nagyon finom volt!! Ja és a sült tök is, úgy ahogy volt, isteni volt!
De jó hogy feltetted a sütőtököt, hétvégén veszek a piacon egy darabot. Imádom sütve, igaz én sósan szeretem :)
VálaszTörlésNem tudom milyen lehet sósan.
VálaszTörlésA sütőtököt sütve úgy szeretem, ahogy természetes valójában van. Sütéshez nem teszek rá semmit.
Te meg szoktad sózni??