Tegnap nem volt kedvem a blogoláshoz, de most pótolom. Olyan ételeket készítettem, amit már többször leírtam. Fűszeres tarjaszeleteket sütöttem (fűszerezése: só, őrölt kömény és bors, fokhagyma granulátum, chilipor - isteni csípős lett :D!), mellé hagymás krumplit főztem.
Az egyetlen újdonság, amit életemben most készítettem először, a céklasaláta
volt. A családban csak Legnagyobbikom és én esszük a céklát, a többiek
idegenkednek tőle, mert túl piros - ahogy a brokkolitól meg a spenóttól
is idegenkednek, mert azok meg túl zöldek. Az elkészítését túl
macerásnak gondoltam a hosszas előfőzés miatt. Egyszerűbb volt megvenni a
zöldségesnél egy fél kilót, vagy a Lidl-ben egy üveggel, ha éppen
céklára vágytam. De mostanában többször láttam a tv-ben, hogy céklát
készítettek, először Billnél, Sydney szakácsánál, aztán meg Jamie Oliver
valamelyik 30 perces kaják műsorában, és "rákíváncsisodtam" :). Tegnap
vettem is öt szép példányt, és meg is főztem. A megmosott gumókat 1
liter vízben 1 fehér kanál sóval főztem meg Zepter gyorsfőző fedővel,
szokásos jelzések után 20 perc alatt, aztán hagytam, hogy a pöcök
magától essen vissza. Akkor lehűtöttem a céklákat, és megtisztítottam
őket. Meglepően könnyen lejött a héja, még könnyebben, mint a héjában
főtt krumplinak. Bill javaslatát követve gumikesztyűben dolgoztam, mert
nem akartam, hogy piros legyen a kezem - igaz Ő a végén levetette a
kesztyűt, mert túl ügyetlen volt benne. Három gumót szép vékonyra
felszeleteltem, nagyon jó volt szeletelni, úgy siklott benne a kés, mint
a vajban, vagy talán még jobban :D. Aztán salátaöntetet készítettem 3-4
evőkanál 10 %-os ecetből, 8 evőkanál vízből, 1 evőkanál olajból, kb. 1
kávéskanál sóból, 3-4 csepp folyékony édesítőből és kevés őrölt
köményből. Ezzel ízesítettem meg a felszeletelt céklát. Jól elkevertem,
és legnagyobb örömömre máris isteni céklasalátám lett. Két megfőtt
céklát eltettem a hűtőbe, keresek rá valami jó receptet. Ha valakinek
van ötlete, kérem írja meg.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése