Úgy tűnik a héten szalonnás-hagymás hangulatban vagyok, de valószínűbb,
hogy azért készülnek ilyen ételek, mert ez van itthon. Ma olyan
krumplipürés kedvem volt, eszembe jutott, milyen finom volt régebben az a
gazdag krumplipüré,
amit egy juhtúróval töltött, baconbe tekert húshoz készítettem. Most
egyszerűbb étel készült hasonló körettel, mégis nagyon finom kis
összeállítás kerekedett belőle. Volt még a hűtőben Szilveszterről
elfekvőben egy csomag Pikok bécsi virsli, azt okoskodtam ki, hogy a
feldarabolt virslit terítem szalonnás-hagymás krumplipürére. Sajttal
megszórom, néhány hajszálvékony füstölt szalonnával még "megdobom",
aztán összesütöm.
Hozzávalók: kb. 12-14 szem kisebb krumpli tisztítva kockára vágva, só, 2 dl víz, 15 dkg erdélyi szalonna (bőre nélkül
annyi) kis kockákra vágva, 1 nagy fej felaprított hagyma, 2 evőkanál
Flóra margarin, pici őrölt bors, néhány csepp olaj a tepsi kikenéséhez,
1 csomag (10 db) Pikok bécsi virsli, kb. 15 dkg trappista sajt durvára
reszelve, néhány hajszál vékonyra vágott füstölt szalonna szeletke.
A legkisebb zepter gyorsfőzővel használható edényben odatettem a
krumplit főni, szokásos jelzések után 7 percig. Közben felvágtam az
erdélyi szalonnát és kiolvasztottam, majd hozzáraktam a felkockázott
hagymát és üvegesre pároltam. A krumplit az alatta maradt kis főzőlével
összetörtem, hozzáöntöttem a pörcös-hagymás szalonnazsírt, jól
kikevertem, kellett még bele 2 evőkanál margarin, hogy kellőképpen
krémes legyen. Pici őrölt borsot is szórtam rá. A tepsit kikentem néhány
csepp olajjal, és belenyomkodtam a szalonnás-hagymás krumplipürét.
Ráraktam a felkarikázott virslit, megszórtam sajttal, és néhány
hajszálvékony szeletke sima füstölt szalonnát raktam rá. Ha van kimaradt krumplipüré, az ehhez az ételhez bátran felhasználható.
180 fokra előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem. Nagyon finom
volt!! Legnagyobbikom kivételével mindenkinek tetszett. Bár Ő is megette
amit kiszedett, de újabban rendszeresen kötözködik velem, ha valamit
újítani próbálok. Ha rajta múlna 3 féle ételt ennénk egész életünkben.
ez nagyon jó, elraktározom az ötletet:)
VálaszTörlés