Káposztás és libatepertős pogácsa |
Ma nagyon szerény, maradékeltüntetős ebédünk volt, a fiúk dolgoztak,
így csak Apával ketten ettünk itthon. A sült tarja köreteként szolgáló
hagymás krumpliból meg a marhapörkölt tésztaköretéből ma krumplis
tésztát kreáltam, nem zavart bennünket, hogy nem a hagyományos
kockatésztás. Teflon serpenyőben pici olaj hozzáadásával jól
összesütöttem a kétféle köretet, jó kis második fogás lett belőle. Első
fogásnak tojásos levest rittyentettem. Hiába volt ma enyhébb az idő, én
úgy fáztam egész délelőtt, mint egy elázott vadászkutya. Szükségem volt
egy jó forró levesre, de nem tudtam több időt rászánni, így ezt az
egyszerűt választottam. Az ebéd főzési ideje így nem volt több 15-20
percnél.
Délután volt egy kis szabadidőm, hát pogácsát sütöttem. A fiúk már jó
ideje mondogatják, hogy süssünk tepertős pogácsát, én meg nagyon
kíváncsi voltam a még soha nem próbált káposztás pogácsára, hát kerestem
a neten egy jó káposztás pogácsa receptet. Meg is találtam Limaránál.
De nem mertem egy kiló lisztből készült tésztát káposztás pogácsának
fölhasználni, ezért kétfelé osztottam a tésztát és az egyik felét
libatepertő krémmel hajtogattam meg, a másik felét meg párolt
káposztával
A tészta hozzávalói:
1 dl tej, 1 teáskanál cukor, 1 csomag (5 dkg) friss élesztő, 1
kg finom liszt, 50 dkg vaj (én egy tégla Rama margarint használtam
helyette), 1 tojás, 1 pohár tejföl (375 g), 2,5 fehér kanál só, 3-4
evőkanál fehér bor.
A káposztás tölteléhez: 1 kis fej káposzta nagy lyukú reszelőn lereszelve, kevés olaj, 1 teáskanál cukor, só és őrölt fekete bors ízlés szerint.
A libatepertős töltelékhez: 25 dkg libatepertő MixSy kis tálkájában finom krémmé turmixolva, só és őrölt feketebors ízlés szerint.
A tejet meglangyosítottam, feloldottam benne a cukrot, belekevertem 2
evőkanálnyi lisztet, és belemorzsoltam az élesztőt. Hagytam felfutni.
Közben a lisztet tálban összemorzsoltam a felkockázott margarinnal és
sóval. Mélyedést készítettem a közepébe, és beleöntöttem a felfutott
élesztőt, belekanalaztam a tejfölt, beleütöttem a tojást és
hozzáöntöttem a bort. Először a tálban, aztán lisztezett tiszta
asztallapon jól kidolgoztam, aztán tálba raktam, folpackkal letakartam
és a hűtőbe tettem.
Egy kis fej káposztát lereszeltem, kevés sót tettem rá, meg egy
teáskanál cukrot és megpirítottam. Közben őrölt borssal is alaposan
megfűszereztem. Amikor megpirult a káposzta a lábast hideg vízbe
állítottam, hogy hamarabb kihűljön.
A libatepertőt kisebb darabokra vágtam, a MixSy kis tálkájában 3-4 adagban krémmé mixeltem, sóztam, borsoztam.
Amikor a töltelékekkel kész voltam kb. (25-30 perc), kivettem a hűtőből a
tésztát, kétfelé osztottam, mindkét tésztát kb. 5 mm vastagra
nyújtottam, az egyiket tepertőkrémmel a másikat a kihűlt káposztával
kentem meg, aztán hajtogattam.
Libatepertő krémes (a káposztásat elfelejtettem lefényképezni) |
káposztás és libatepertős az első hajtogatás után |
második hajtogatás után |
A tepertőset úgy mint a bejglit, aztán a két végét aláhajtottam, a
káposztásat laposan háromba, aztán ellenkezőleg még háromba. 20-25 perc
pihentetés következett, majd újabb hajtogatás. Megint 20-25 perc
pihentetés, nyújtás kb. 2 cm vastagra, berácsozás, szaggatás kb. 4,5
cm-es pogácsaszaggatóval.
káposztás |
libatepertős |
A potyadékokat nem gyúrogattam hosszasan, épp csak összefogtam (legalsó sorban).
libatepertős és káposztás |
Sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgattam, tojással megkentem és 180
fokos, légkeveréses sütőben 23-25 perc alatt szép pirosra sütöttem.
Egyik tepsit a legalsó, másikat alulról a negyedik sínre tettem, kb. fél
időben a két tepsit megcseréltem. .
káposztás és libatepertős |
Nagyon finom lett mindkét fajta pogácsa.
káposztás |
libatepertős |
Hát ezek a pogácsák meseszépek :)
VálaszTörlésKedves Pitz - köszi, hidd el nagyon finomak is voltak :)!
VálaszTörlés